Opasna bakterija

Bakterija 'ubojica maslina' pojavila se i u Španjolskoj, ugrožena polovica svjetske proizvodnje!

Gospodarstvo / Flash | 12. 07. 2017. u 12:10 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Ubojita bakterija Xylella fastidiosa, zbog koje je uništeno milijun stabala maslina u talijanskoj regiji Pugliji, prvi put se pojavila na španjolskom kopnu prijeteći nasadima najvećeg svjetskog proizvođača maslinovog ulja.

Jedan od sojeva bakterije koja izaziva bolest brzog sušenja maslina, za koju nema lijeka, pojavio se na stablima badema u Alicanteu u Andaluziji, piše maslina.hr.

Na maslinama u blizini zaraženih badema zasad nije otkrivena opasna bakterija, a regionalne vlasti Valencije odmah su postupile po preporukama Europske unije i u krugu stotinu metara od zaraženog voćnjaka posječene su masline te je područje poprskano insekticidima koji bi trebali uništiti moguće prijenosnike bakterije.

U Španjolskoj je Xylella fastidiosa prvi put pronađena prošle godine na otoku Mallorci na stablima trešanja, a sad je pronađena i na kopnu.

Na španjolskom tlu nastaje otprilike polovica svjetske proizvodnje maslinovog ulja sa oko 350 milijuna stabala maslina, pa je razumljiva velika zabrinutost koju je izazvala pojava opasne bakterije, makar još nije detektirana na maslinama.

Proširi li se na masline, izazvalo bi to katastrofalne posljedice za španjolsko gospodarstvo. U Andaluziji je 60 posto španjolskih nasada maslina i najosjetljivija je na mogući napad ubojite bakterije.

Bakterija je prvi put otkrivena u maslinicima na jugu Italije 2013. godine, kamo je najvjerojatnije stigla uvozom zaraženih sadnica oleandra ili badema, dosad se prvenstveno vezivala uz američke kontinente, a soj identificiran u Pugliji drugačiji je od onoga koji je napadao agrume u Brazilu i vinovu lozu u Kaliforniji.

Različiti sojevi Xylelle fastidiose mogu napasti više od stotinu različitih biljaka, među najvažnijima s gospodarskog aspekta su vinova loza, agrumi, bademi, breskve, kruške, avokado, kava, šljive, te oleandar, stabla poput američkog bijelog brijesta, američkog javora, hrasta... Brojne divlje biljke mogu nositi bakteriju bez simptoma.

Nakon Italije, Xylella fastidiosa se pojavila na ukrasnoj živici na Korzici, potom i na francuskom kopnu, na nekoliko lokacija na širem području Nice i na jugoistoku Francuske...

Kopirati
Drag cursor here to close