Najbrže uvode obnovljive izvore

Australija će prije roka ispuniti obveze iz klimatskog sporazuma

Australija uvodi obnovljive izvore energije brže od Kine, Japana, SAD-a i EU-a
Gospodarstvo / Flash | 08. 02. 2019. u 11:43 Bljesak.info
Kopirati

Australija bi mogla pet godina prije roka ispuniti obveze iz Pariškog sporazuma o klimi, prema istraživanju Australian National University.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Prema objavljenim rezultatima istraživanja, država uvodi obnovljive izvore energije po glavi stanovnika brže od bilo koje druge zemlje uključujući Kinu, Japan, SAD i Europsku uniju.

Taj bi trend mogao omogućiti Australiji da ispuni ciljeve o smanjenju emisije stakleničkih plinova umjesto do 2030. već u 2025, piše Hina.

"Instaliranje obnovljivih izvora energije u Australiji u protekloj godini ubrzalo se u odnosu na ta druga velika gospodarstva i očekujemo da će se taj trend nastaviti ove i sljedećih godina", kaže profesor Andrew Blakers, voditelj istraživanja iz strojarskog fakulteta ANU-a.

"Australija je na putu da dosegne 50 posto struje iz obnovljivih izvora u 2024. i 100 do 2032."

"Australsko iskustvo s obnovljivom energijom nudi pravu nadu za ubrzano smanjenje globalne emisije stakleničkih plinova radi zaštite planeta", dodaje on.

Prema istraživanju Australija je ubrzano otvorila nekoliko velikih vjetroelektrana i solarnih elektrana u protekloj godini a ubrzano raste i postavljanje solarnih panela na krovovima.

Kopirati