Mirenje

Asocijacija poduzetnika Hercegovine o medijaciji

Medijacija može – barem djelomično – biti zanimljiva ne samo za privatne osobe, već i za javne vlasti i poduzeća.
Gospodarstvo / Flash | 22. 11. 2018. u 15:44 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: APH / Informativno predavanje o posredovanju  održano je u Intera TP u Mostaru

Mnoge tvrtke iz HNŽ-a prisustvovale su informativnoj večeri o posredovanju i Žiža portalu u INTERA tehnološkom parku koji je organizirala APH.

Na druženju se predstavio dr. sc. Affan Ćehajič sa svojom platformom Žiža koja nudi rješenja za slijedeće poslovne izazove:

  •     Povećanje poslovne ponude i potražnje
  •     Povećanje proizvodnih kapaciteta kroz stvaranje novih poslovnih veza s ciljem zadovoljavanja inostranih poslovnih partnera
  •     Povećanje adekvatne radne snage, počevši od menadžmenta, prodaje pa do nižih nivoa
  •     Umrežavanje, klasterizaciju i razmjenu poslovnih iskustava
  •     Financijska pitanja
  •     (Internacionalno) Pravna pitanja
  •     Bankarske usluge
  •     Nedostatak modernih poslovnih riješena baziranih na informacijskim tehnologijama
  •     Lakšu komunikaciju (vidljivost) s potencijalnim inostranim partnerima i investitorima

''Zbog interesa za sasvim nepoznatu, možda čak i “egzotičnu” temu razgovarali smo i o medijaciji'', navode organizatori.

Dodaju kako gotovo svaka tvrtka u svojoj povijesti ima problem jer je u sudskom postupku s dobavljačima, klijentima ili zaposlenicima. Dugi i skupi postupci, zajedno s neprocjenjivim ishodom, dovode do razmišljanja o alternativi.

Medijacija može – barem djelomično – biti zanimljiva ne samo za privatne osobe, već i za javne vlasti i poduzeća. Tehniku posredovanja vodi kvalificirani moderator kroz strukturirani proces pronalaženja rješenja. Prednosti su jasne: Manje troškova intenzivnije, manje vremena i – ali ne manje važno – komunikacija će podržati kompromis. Ako posredovanje ne dovodi do rješenja, put u pravnim slučajevima je besplatan.

Za posredovanje postoji pravni okvir na razini federacije. Aktivnosti posredovanja u Bosni i Hercegovini podupiru CSSP, Berlinski centar za integracijsku medijaciju. Dr. Carla Schraml predstavila je rad CSSP-a koji nudi podršku čak i za poduzeća koja koriste postupak posredovanja. Gđa Jagoda Ribica (Udruženje medijatora BiH) dala je sveobuhvatan pregled o mogućnostima medijacije.

U Mostaru je dostupno devet treniranih posrednika. Čak i ako još uvijek nema veliko iskustvo u posredovanju, prilike i prednosti trebaju potaknuti poduzeća da isprobaju ovaj instrument.

''Naša tematska druženja će postati regularna pojava, imamo u cilju predstaviti teme iz svih sfera poduzetništva te rješenje za postojeće poslovne izazove kako bismo svojim i članicama olakšali poslovanje'', rekli su iz APH.

Kopirati
Drag cursor here to close