Jedan od najvećih

Ruski div dopremio motor iz nuklearne elektrane Smolensk u Zagreb

Taj je dizelski motor i proizveden u karlovačkoj tvornici Adriadiesel, nekadašnjoj Jugoturbini, prije 42 godine
Gospodarstvo / Flash | 19. 08. 2019. u 21:09 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U zagrebačku Zračnu luku Franjo Tuđman u ponedjeljak je sletio jedan od najvećih zrakoplova na svijetu - Antonov 124, a dopremio je dizelski motor težak 84 tone iz nuklearne elektrane Smolensk u Rusiji, koji će biti na remontu u karlovačkom Adriadieselu.

Taj je dizelski motor i proizveden u karlovačkoj tvornici Adriadiesel, nekadašnjoj Jugoturbini, prije 42 godine. Služi za napajanje nuklearki u slučaju havarije i nestanka struje u elektrani. Karlovački Adriadiesel će obaviti remont motora, prenosi Hina.

Motor će biti prebačen na specijalnu prikolicu te će izvanrednim prijevozom biti dopremljen do Karlovca.

"Rekao bih da je ovo povratak metalne industrije u Karlovačku županiju, grad Karlovac i cijelu Hrvatsku jer mnogo koooperanata će sudjelovati u remontu ovog motora koji je stigao u Zagreb", rekao je Almir Dervišbegović, zamjenik predsjednika Nadzornog Odbora Adriadiesel. Završetak remonta očekuje se potkraj godine.

Danas u nuklearnim postrojenjima u istočnim zemljama radi oko 50 generatora hrvatske proizvodnje koji služe za napajanje nuklearnih elektrana u slučaju havarije i nestanka struje u samoj elektrani.

Kopirati
Drag cursor here to close