Poruka

Hagelberg: Bliža suradnja otvara nova radna mjesta

Vlada Švedske podržava organizaciju prve poslovnog tjedna održivog razvoja u BiH (SDG Business Week), a Hagelberg navodi kako je BiH prije nekoliko godina potpisala dokument o ciljevima održivog razvoja.
Gospodarstvo / Flash | 12. 06. 2019. u 13:57 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ciljevi održivog razvoja su jedan globalni izazov'', rekao je veleposlanik Švedske u BiH Anders Hagelberg u intervjuu povodom održavanja poslovnog tjedna održivog razvoja u Bosni i Hercegovini.

''To znači da se svaka vlada pojedinačno obavezala  da će dati svoj doprinos, te ciljeve održivog razvoja i Agendu 2030 staviti na vrh prioriteta i da će oni postati smjernica u sveukupnom političkom angažmanu svake vlade. To znači da bi u Švedskoj Agenda 2030 trebala biti relevantna pri donošenju svih političkih odluka'', pojasnio je Hagelberg.

Preko 400 sudionika

Prvi SDG Business Week 2019 je nastavak promocije Ciljeva održivog razvoja i Prve poslovne SDG konferencije, koja je prošle godine okupila više od 400 sudionica, sudionika, kao i eminentne predavače iz cijelog svijeta. Događaj organizira UNDP u Bosni i Hercegovini uz podršku Vlade Švedske.  Implementacija Agende 2030 i ciljeva održivog razvoja prioritet je za Švedsku, kako unutrašnju tako i vanjsku politiku. Sa 1,1 milijuna Eura Švedska podržava SDG projekat u BiH koji provodi UNDP.

''Dakle, ono što Švedska radi u Bosni i Hercegovini u velikoj mjeri je vezano za Agendu 2030 i ciljeve održivog razvoja. Jedan od primjera je ono što radimo u oblasti okoliša – doprinosimo energetskoj efikasnosti u Bosni i Hercegovini, što je u velikoj mjeri pitanje ispunjavanja naših obaveza vezanih za SDG i Agendu 2030'', objašnjava.

Vlada Švedske podržava organizaciju prve poslovnog tjedna održivog razvoja u BiH (SDG Business Week), a Hagelberg navodi kako je BiH prije nekoliko godina potpisala dokument o ciljevima održivog razvoja.

''Istovremeno, može se reći da je očigledno da naš doprinos ovoj zemlji treba biti u skladu sa Agendom 2030 ali je isto tako očigledno da mi očekujemo da sama Bosna i Hercegovina stavi ciljeve održivog razvoja na vrh liste prioriteta. Zalažemo se kako bi BiH mogla to da uradi'', navodi.

Gdje je Švedska, a gdje BiH?

Obzirom na razlike u zakonodavstvu, posebno kad su u pitanju poslovi, radna mjesta i okoliš, koji su fokusu ovogodišnje SDG promocije, Hagelberg se dotaknuo pitanja u kojoj mjeri se švedski model može primijeniti u BiH u kontekstu Zelenog ekonomskog razvoja.

''Moglo bi se reći da se sve vrti oko  održivog razvoja, a da bi se on  učinio održivim potrebna je dugoročna perspektiva. Što se tiče konkurentnosti zemalja ili pojedinačnih kompanija, mislim da je nemoguće  neispuniti ciljeve održivog razvoja. Na dugoročnu konkurentnost svake zemlje i svake kompanije mora se gledati iz perspektive održivosti. Kratkoročna dobit može biti moguća, ali je ona i veoma kratkoročna. Ovdje bih se želio  osvrnuti na investicije u termoelektrane. Ja zaista ne vjerujem da je to dugoročno održivo niti, da doprinosi konkurentnosti zemlje kao što je BiH'', kaže Hagelberg.

Hagelberg navodi kako su ciljevi održivog razvoja i Agenda 2030 odlična smjernica za svaku vladu.

''To je zaista dobra početna tačka za određivanje političkih prioriteta u društvu. Smatram da tu nema alternative. Mislim da su mnoge zemlje već pokazale da je moguće unaprijediti stanje okoliša u svakoj pojedinoj zemlji, te smatram da je vrijeme za stvarni angažman i vrijeme da se stavi naglasak na  pitanja okoliša'', poruka je političarima u BiH.  

Poruka političarima u BiH 

On smatra kako svijest ljudi o ovome problemu raste iz dana u dan. Primjerice, prema njegovim riječima, postalo je očigledno za vrijeme nedavnih izbora za EU parlament da su pitanja okoliša i klimatskih promjena postali tema broj jedan u mnogim zemljama.

''Meni je potpuno očigledno da je vrijeme da političari u Bosni i Hercegovini stvarni naglasak stave na okoliš i klimatske promjene. Naravno, okoliš i klimatske promjene su tek neki od mnogih ciljeva održivog razvoja koji se trebaju ispuniti. Agenda 2030 je dosta obimna ali smatram da je u zemlji poput BiH, jedno od najvažnijih pitanja okoliš'', smatra Hagelberg.

Za privrednike i poduzetnike smatra u cilju ispunjenja ciljeva održivog razvoja moraju razmišljati iz perspektive dugoročnosti kako bi shvatili da se svijet mijenja i da potrošači više ne prihvaćaju da kupuju proizvode koji nisu proizvedeni u skladu s okolišnim politikama.

''Pored toga, potrebno se osvrnuti na pitanja dostojanstvenih poslova i dostojanstvenog rada. Sve više i više potrošača postaje svjesno uvjeta među proizvođačima. Mi smatramo da je potrebna bliža suradnja između poslodavaca, zaposlenih, sindikata i predstavnika vlasti kako bi se stvorila dostojanstvena radna mjesta. Svi trebamo više takvih radnih mjesta'', tvrdi Hagelberg.

Zaključuje kako je potrebna je suradnja svih partnera, vladavina zakona i prikladno okruženje. Tako se, navodi, u većini slučajeva stvaraju dostojanstvena radna mjesta i siguran sam da će dugoročno to zahtijevati i potrošači. Kako bi se među kompanijama stvorila konkurentnost ovi aspekti se moraju više uzeti u obzir.

Kopirati
Drag cursor here to close