UNDP

Analiza: Kako spasiti gospodarstvo nakon pandemije

Za ekonomski oporavak Bosne i Hercegovine potrebne su hitne i sveobuhvatne intervencije, navodi se u Analizi ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19 u Bosni i Hercegovini koji je predstavio UNDP.
Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2020. u 10:10 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Hitne i sveobuhvatne intervencije su neophodne kako bi se sačuvala radna mjesta, zaštitile najranjivije grupe i spriječilo nazadovanje gospodarstva u Bosni i Hercegovini'', zaključak je Analize ekonomskog utjecaja pandemije COVID-19 koja je predstavljena 28. svibnja u Sarajevu.

Analizu je, u ime Tima Ujedinjenih nacija (UN) u BiH, proveo Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

U posljednjih nekoliko mjeseci pandemija COVID-19 pogodila je globalnu ekonomiju, a njezine posljedice posebno su vidljive kod zemalja u razvoju poput Bosne i Hercegovine.

Kako je navedeno, ključni pokazatelji Analize svjedoče da su najveće negativne posljedice već osjetile industrije vezane za hotelijerstvo i ugostiteljstvo, prehrambene usluge i prijevoz, dok su tekstilni i metalni sektori doživjeli ozbiljne poremećaje u lancu opskrbe. Ono što je također alarmantno je činjenica da u najteže pogođenim sektorima - smještaj i prehrambene usluge, 43% svih poduzeća vjeruje da će morati potpuno prestati s radom za tri mjeseca.

''Iznimno nam je zadovoljstvo što smo u mogućnosti da pokažemo kako se globalni plan Ujedinjenih naroda za socio-ekonomski oporavak prevodi prema trenutnom stanju u Bosni i Hercegovini. Današnja prezentacija je prva od mnogih procjena stanja za koje se nadamo da će poslužiti kao podrška svim akterima u planiranju i u aktivnostima koja se odnose na oporavak od pandemije, a posebice važnim naporima koje vlasti u Bosni i Hercegovini provode u ovom pogledu, kao i međunarodni partneri. Za Ujedinjene nacije u BiH, fokus je na tome kako možemo podržati i doprinijeti svim naporima da se oporavimo bolje, “zelenije”, i inkluzivnije s težištem na Agendi 2030 i osiguravanju da nitko ne bude zapostavljen, niti zaboravljen'', izjavila je Ingrid MacDonald, rezidentna koordinatorica UN-a u BiH.

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH rekla je kako ova analiza dolazi u pravom trenutku i da je od izuzetnog značaja.

''Ona pruža uvid neophodan za razumijevanje različitih aspekata krize i smanjenje negativnih ekonomskih posljedica kojima su već izložena poduzeća, institucije, zajednice, kao i posebno ranjive osobe čija su radna mjesta i kvaliteta života ugroženi. Izvjesno je da odgovor za očuvanje ekonomije zahtijeva suradnju svih razina vlasti i sudionika iz različitih oblasti - vlada, poslovnog okruženja, financijskih institucija i međunarodnih organizacija'', rekla je.

Kopirati
Drag cursor here to close