Široki Brijeg

Aluminij u vodi je u dozvoljenim granicama, a ekološka bomba otkucava iznad Borka

Nakon što se krajem prošlog tjedna digla panika da je količina aluminija u vodi dva i pol puta veća od dozvoljene, u utorak su stigli rezultati nove analize.
Gospodarstvo / Flash | 20. 03. 2018. u 14:35 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Voda u Širokom Brijegu je ispravna za piće te količina aluminija u vodi je u dozvoljenim granicama, potvrdio je za portal Bljesak.info Ivan Rotim, direktor Javnog poduzeća ''Vodovod i kanalizacija'' d.o.o. Široki Brijeg nakon što je krajem prošlog tjedna objavljena analiza koja je pokazala da se u vodi nalazi dva i pol puta više aluminija od dozvoljenog.

Naime, portal Jabuka.tv u petak navečer je objavio rezultate analize koje su dobili od skupine građana Širokog Brijega, a koja je pokazala da se u litri vode nalazi 500 mikrograma aluminija dok je dozvoljena granica 200. 

Širokobriješki ''Vodovod'' reagirao je slanjem dvaju uzoraka u dva različita zavoda, odnosno Control-H u Mostaru te u Federalni agromediteranski zavod u Mostaru gdje je rađena i prva analiza koja je uzbunila Širokobriježane.

''Količina aluminija iz uzorka s vrela Borak iznosi 26,7 mikrograma u litri dok količina aluminija iz uzorka sa slavine iz prostorija 'Vodovoda' iznosi 35,6 mikrograma po litri te su obje unutar dozvoljenih granica, odnosno ispod 200 mikrograma po litri koliko je dozvoljeno'', izjavio je za Bljesak.info direktor ''Vodovoda i kanalizacije'' Široki Brijeg Ivan Rotim.

Foto: Grad Široki Brijeg / Ivan Rotim

Ovo su rezultati iz laboratorija Control-H, a kako nam je rekao direktor Rotim, iz Federalnog agromediteranskog zavoda usmeno mu je javljeno da je nalaz uredan te da aluminij ne prelazi maksimalno dozvoljenu granicu, a Grad Široki Brijeg je objavio da će objaviti nalaz kada im dođe u posjed.

Na naše pitanje o tome što ''Vodovod'' može učiniti u slučaju da se u vodi nalazi aluminija više od dozvoljenog, Rotim nam kaže da su nemoćni te da širokobriješki vodovod, kao ni ostali u okruženju, ne posjeduju tehnologiju kako bi kemijskim putem izdvojili aluminij iz vode te da filteri koje oni koriste ne pomažu u tom slučaju.

Foto: Grad Široki Brijeg / Rezultati analize iz Control-H

''U ovoj godini smo imali 64 analize vode, a propisano je da ih moramo imati 13. Radimo mikrobiološke i fizičko-kemijske analize vode'', objašnjava Rotim u razgovoru za Bljesak.info te dodaje da je propisano da je se ispitivanje eventualne nazočnosti aluminija provodi samo u posebnim okolnostima. Rotim je rezultate analize predstavio i u utorak na sjednici Gradskog vijeća Širokog Brijega.

Potencijalna ekološka bomba prijeti Lištici iz iskopne jame boksita koja se nalazi u blizini jednog od izvora rijeke Lištice kao od najvećeg i glavnog vrela Borak. 

Naime, tvrtka ''Rudnici Boksita'' d.o.o. Široki Brijeg, koja je u vlasništvu Županije Zapadnohercegovačke, vršila je iskop boksita, no prilikom zadnjeg miniranja dio jame se urušio te je boksit završio u koritu rijeke Lištice.

Kako doznaje Bljesak.info, Grad Široki Brijeg je zabranio daljni iskup rude na tom lokalitetu.

Upravo se ovo neuspjelo miniranje boksitne jame i pojava aluminija u vodi povezuju s aferom ''Aluminij'' koja je uzdrmala Široki Brijeg, no nova analiza vode, čiji su rezultati objavljeni u utorak, pokazuje da je količina aluminija u maksimalno dozvoljenim granicama.

Foto: Bljesak.info / Iskop boksita u blizini izvora rijeke Lištice kojeg je Grad zatvorio
Kopirati
Drag cursor here to close