'Hercegovčki div'

Aluminij osigurao dobavljača električne energije

Nakon što im je i službeno EP HZHB odbila isporučivati električnu energiju, zbog nepoštivanja potpisanog sporazuma krajem prošle godine i duga od 280 milijuna KM, Uprava Aluminija pronašla je novog dobavljača
Gospodarstvo / Flash | 16. 06. 2019. u 10:57 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

"Aluminij d.d. Mostar osigurao je opskrbu električnom energijom do 1.7.2019. godine premošćujući stanje nakon odluke Elektroprivrede HZHB da zbog neplaćanja obustavi isporuku", doznaje Bljesak.info.

Od nedjelje, 16. lipnja 2019. godine, Elektroprivreda HZHB prestaje biti Aluminijev dobavljač električne energije, a Uprava JP Elektroprivrede HZ HB d.d. Mostar je u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine donijela odluku o jednostranom raskidu ugovora o opskrbi električnom energijom Aluminija d.d. Mostar.

Uprava Aluminija pronašla je novog dobavljača “LE Trading”.

Podsjetimo, krajem prošle godine Aluminij se nalazio u sličnoj situaciji. Zbog nagomilanih dugova u pitanje je došla daljnja opskrba tvornice električnom energije, a samim time i budućnost tvrtke.

Nakon nekoliko dramatičnih dana za 900 radnika, postignuto je privremeno rješenje koje je podrazumijevalo i odgodu plaćanja električne energije Elektroprivredi HZ HB.

Pola godine kasnije Aluminij se ponovno nalazi u istoj situaciji.

Vlada FBiH vlasnica je 44 posto dioničkoga kapitala u Aluminiju, mali dioničari također imaju 44 posto dionica, a Vlada Republike Hrvatske preostalih 12 posto.

Za ponedjeljak je u Sarajevu najavljen sastanak čelnika 'hercegovačkog diva' s federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Nerminom Džindićem.

"U rješavanje problema Aluminija, potrebno je uključiti apsolutno sve resurse u naredna dva tjedna, koliko je Aluminij, privremeno, osigurao opskrbu električnom energijom. Na kraju krajeva, i u prošlosti je bilo slučajeva kada je Vlada FBiH, na razne načine, uspjela spašavati posrnula poduzeća u Federaciji, stoga smatram da se i u ovom slučaju mora hitno reagirati i spasiti ova kompanija", poručio je zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Ivan Boban, te zatražio je da se na dnevni red prve naredne sjednice tog doma uvrsti i točka dnevnog reda o stanju u Aluminiju d.d. Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close