400 otkaza?

Ako situacija izmakne kontroli, tvrtke Agrokora u BiH dobit će povjerenika

Gospodarstvo / Flash | 12. 05. 2017. u 06:41 Z.S.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sindikat PPDIVUT, koji okuplja dio radnika zaposlenih u trgovini i prehrambenoj industriji, objavio je kako je s 400 radnika koji su u Mostaru radili na neodređeno vrijeme Konzum raskinuo ugovore.

Predsjednik tog Sindikata Mehmed Avdagić najavio je kako su angažirali odvjetnike za te radnike te da će ih pravno zastupati.

Pozvao je i državu na reakciju i preuzimanje upravljanja nad Agrokorovim tvrtkama u BiH kako bi se spriječile teže posljedice.

Prema informaciji o posljedicama krize u Agrokoru na bh. tvrtke i ukupnu ekonomiju koju je Parlamentarnoj skupštini BiH dostavilo državno Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, potencijalno su ugrožene tisuće radnih mjesta i dovedeni u pitanje ogromni prihodi.

Kako piše Večernji list, u informaciji je navedeno kako tvrtke kćeri Agrokora u BiH zapošljavaju 5200 radnika te imaju godišnji obrt od 500 milijuna eura, a posluju s više od 1300 dobavljača.

Najznačajniju kariku u tom lancu čini Konzum BiH s 4600 zaposlenih i lancem od 250 prodajnih objekata koji imaju “dominantnu ulogu” na tržištu.

Više od 80 posto poslovanja i prometa Agrokorove tvrtke, kako se navodi u informaciji, ostvaruju na teritoriju Federacije BiH, a s 31. ožujka dugovanja dobavljačima koja su oni prijavili iznosila su 131 milijun KM, od čega se 74 milijuna KM odnose na dugove kojima je već dospio rok za naplatu.

Ne stabilizira li se stanje u Agrokoru, to će imati “izrazito negativan utjecaj” na tvrtke u BiH, doći će u pitanje očuvanje radnih mjesta, a slijedit će i lančana reakcija koja će ugroziti poslovanje povezanih pravnih osoba, dobavljača i kooperanata, što će imati izravni utjecaj i na stanje financijskog sektora u BiH, navodi se u informaciji.

Ovisno o razvoju događaja, Vijeće ministara BiH ili vlade entiteta trebali bi razmotriti mogućnost postavljanja posebnog povjerenika koji bi koordinirao aktivnosti s vlastima Hrvatske te pratio financijske transakcije i robne tokove Agrokorovih tvrtki u BiH.

"On će imati pravo kontrolirati tokove novca te preventivno djelovati ako se na bilo koji način rješavanje problema u Agrokoru u Hrvatskoj pokuša riješiti sredstvima u Agrokorovim tvrtkama u BiH, odnosno ako se pokuša bilo kakvo “izvlačenje kapitala” iz BiH, objasnio je predsjedatelj Vijeća ministara.

Vijeće, sukladno dogovoru s predstavnicima Vlade Hrvatske, očekuje dostavljanje sveobuhvatnog plana aktivnosti za stabilizaciju stanja u Agrokoru s detaljnom inventurom obveza i dugovanja ovog koncerna, kao i planom za izmirenje i kontinuirano praćenje obveza prema dobavljačima bez diskriminacije, prenosi Večernjak. 

Zvizdić je potvrdio da su podaci u informaciji dobiveni od ovlaštenih bh. institucija pa tako i podatak o kreditnom zaduženju koje za tvrtke kćeri Agrokora iznosi oko 42 milijuna KM.

"Razlog tome je što se tvrtke kćeri, odnosno Konzum kao najveća i dominantna, nisu zaduživale jer nisu gradile objekte. Konzum dominantno posluje u unajmljenim prostorima od 250 prodajnih objekata i lanca objekata, objasnio je Zvizdić.

Kopirati
Drag cursor here to close