Sve ovisi o cijeni

Ako se razočaraju u smilje, mnogi će otići iz BiH

Gospodarstvo / Flash | 29. 05. 2017. u 18:01 Sa.M.
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još je svega mjesec dana do početka berbe smilja, koje ove godine dozrijeva nešto ranije nego lani, no još uvijek nitko naglas ne govori o točnoj otkupnoj cijeni kilograma zelene mase smilja.

Neslužbeno se govori o cijeni od 2.5 marke, a među smiljarima je uvriježeno mišljenje da cijena smilja u zelenom stanju ne bi trebala padati ispod lanjske 3 marke, i da nema stvarnih razloga za to, jer potražnje za gotovim proizvodom i dalje ima, piše Dnevni list.

Mnogi su u njive i brda uložili i kredite, drugi vlastita mukom stečena sredstva, treći mnogo rada, i nitko ne želi razočarenje. Svi pomno prate razvoj situacije.

Stipe Jukić iz ljubuškog poduzeća Roing, koje se bavi i proizvodnjom i destilacijom smilja kaže da otkupna cijena još nije poznata, a slično su potvrdili u još nekoliko hercegovačkih destilerija. Konkretna cijena mogla bi biti poznata početkom lipnja, odnosno za nekih tjedan dana. Cijenu će odrediti potražnja za uljem.

Brendiranje smilja

A prodajom ulja i pronalaženjem kupaca, uz proizvodnju sadnica, bavi se širokobriješko poduzeće Terago.

Direktor Marin Glavina ispričao je tko je najviše zainteresiran za naše ulje i koliko se kreće tržišna cijena litra ulja od smilja.

„Postoji interes od strane veleprodajnih američkih i europskih kupaca. Cijenu ulja određuje kupac, a trenutačno jako varira s obzirom na hiperprodukciju kojoj smo svjedoci. Kako bi riješili taj problem potrebno je ulagati u marketing i na taj način povećavati prodaju. Ulje smilja nije burzovna roba kao npr. kukuruz ili nafta da mu se cijena određuje samo ponudom i potražnjom, nego i nizom drugih parametara“, objasnio je on.

Stajališta je da se mnogo više mora raditi na brendiranju smilja.

„Marketingom moramo otvoriti nova tržišta i povećati potrošnju kako bi potaknuli prodaju. Kupce trebamo upoznati s proizvodom i njegovim prednostima jer je to ispravan način za povećanje prodaje“, ustvrdio je Glavina.

Grupacija proizvođača smilja i eteričnoga ulja od smilja potpisala je s Federalnim agromediteranskim zavodom i Gospodarskom komorom FBiH ugovor u vezi otkupnih cijena smilja i eteričnoga ulja za sezonu 2017. , a u navedenom sporazumu su navedene očekivane cijene za otkup smilja na razini 2,50 KM i cijena eteričnoga ulja smilja 800 € ili 1.550 KM. Grupacija smiljara bazirala se na organsku proizvodnju, jer samo potpuno čisto ulje dugoročno može opstati tržištu.

Nema točnih podataka o potrebi za smiljem

Federalni agromediteranski zavod, kao neovisni laboratorij već treću godinu uspješno radi analize eteričnoga ulja smilja, i s te strane je sudionik u potpisanom sporazumu, objašnjava ravnatelj prof. dr. sc. Marko Ivanković, koji je također stajališta da će o konačnoj cijeni odlučiti tržišna kretanja, ali nam kaže i da je tržište eteričnih ulja neistraženo.

„Mi proizvodimo eterično ulje smilja u najvećoj mjeri za izvozna tržišta (nešto malo se potroši u BiH u odnosu na proizvedene količine). Sve ovisi o potražnji iz inozemstva (Europa, prekomorske zemlje i ostali). Upravo je ovaj segment u ukupnom lancu vrijednosti ove proizvodnje neistražen i nepoznat. Pored svih pokušaja istraživanja tržišta eteričnoga ulja smilja (i drugih biljnih vrsta) nismo uspjeli „osvijetliti“ ovaj segment tržišta. Dakle, ne postoje relevantna istraživanja o ponudi i potražnji i u skladu s time potrošnji eteričnih ulja smilja u Europi i svijetu“, kazao je, između ostaloga Ivanković.

Žetva 2017. biti će prijelomna i za brojne obitelji koje su zasadile smilje kao alternativu odlasku u zemlje EU, a ove godine očekuju prvu konkretniju zaradu. Nova razočaranja u ovom polju imala bi izravan utjecaj na još masovnije iseljavanje mladih.

Kopirati
Drag cursor here to close