Fitch

Ako Grčka napusti euro, snizit će se kreditni rejting cijeloj eurozoni

Gospodarstvo / Flash | 17. 06. 2012. u 12:18 M.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Kreditna agencija Fitch upozorila je kako bi se sve zemlje eurozone u slučaju da Grčka napusti euro suočile sa smanjenjem svojih kreditnih rejtinga.

"U tom slučaju sve bi vlade eurozone bile stavljene na promatranje iz negativnu prognozu što znači da im prijeti brzo sniženje rejtinga", navodi Fitch.

To bi rezultiralo poskupljenjem cijene duga svih zemalja eurozone. Neke su, poput Španjolske, već na rubu drživosti nakon što su prinosi na 10-godišnje obveznice te zemlje skočila sedam posto. Agencija Moody's nedavno joj je srezala rejting za tri stupnja, na ocjenu Baa3, što je korak od takozvanog investicijskog "smeća".

Isti takav rejtnig ima i Hrvatska. Kako su kreditne agencije u današnjem svijetu postale one koje svojim ocjenama određuju sudbinu neke zemlje, analitičari smatraju da bi u slučaju pada rejtinga na status "smeća" državi bilo nemoguće vraćati dugove jer bi joj nove pozajmice postale preskupe.

Zemlja bi završila u bankrotu, mada se financijska znanost još uvijek spori je li bankrot zemlje uopće moguć. Grčka pruža najbliži primjer što se događa sa zemljom koja ne može otplaćivati svoje dugove: zemlja završava u dužničkom ropstvu, kamate na kredite u tom slučaju rastu zbog povećanja rizika zemlje, investitori napuštaju zemlju, a nezaposlenost dodatno raste.

Stoga se nije teško zaključiti kako bi izlazak Grčke iz eurozone skupo koštao cijelu Europu.

 

Kopirati
Drag cursor here to close