Oko subvencija

Airbus želi okončati 16 godina dug spor sa SAD-om

Iz Airbusa su objavili da su pristali platiti više kamatne stope po dva zajma koje su dobili za pomoć razvoja zrakoplova A350, koji je u redovnoj uporabi od 2015.
Gospodarstvo / Flash | 24. 07. 2020. u 22:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europski proizvođač zrakoplova Airbus u petak je objavio da je postigao dogovor s francuskom i španjolskom vladom da mu se podignu kamatne stope za već odobrene kredite, u posljednjem pokušaju da tako okonča 16 godina dugi spor oko subvencija koji je doveo do američkih sankcija.

Iz Airbusa su objavili da su pristali platiti više kamatne stope po dva zajma koje su dobili za pomoć razvoja zrakoplova A350, koji je u redovnoj uporabi od 2015.

Europska unija i Francuska objavile su da bi pristanak na plaćanja viših kamatnih stopa trebao riješiti spor sa SAD-om koji se vodi pred Svjetskom trgovinskom organizacijom (WTO).

Iz EU-a su poručili da će uzvratiti sankcijama ako se to ne dogodi. “Ako ne dođe do nagodbe, EU će biti spreman u potpunosti iskoristiti svoja prava vezana uz sankcije”, izjavio je povjerenik EU za trgovinu Phil Hogan.

WTO je u listopadu prošle godine odobrio SAD-u da nametne carine u vrijednosti 7,5 milijardi dolara na uvoz niza europskih proizvoda, uključujući vino i viski, kako bi kompenzirao štetu zbog nezakonith subvencija Airbusu.

Taj spor mogao bi eskalirati u jesen, kada se očekuje da će EU dobiti odobrenje WTO-a da nametne carine na uvoz američke robe zbog državnih subvencija Boeingu.

WTO je krivio i Europu i SAD zbog nezakonitih subvencija njihovim proizvođačima zrakoplova. U posljednjih osam godina rasprava se uglavnom vodila oko toga poštuju li strane u sporu odluke donesene u nizu žalbi.

“U Airbusu smatraju da ovim zadnjim potezom u potpunosti udovoljavaju svim odlukama WTO-a”, navodi se u priopćenju Airbusa.

U svibnju je SAD objavio da je u potpunosti postupio u skladu s odlukama WTO-a nakon što je savezna država Washington ukinula porezne olakšice zrakoplovnoj industriji od kojih je uvelike profitirao Boeing.

Premda Airbus nije službena strana u tom slučaju, u kojem se SAD okrenuo protiv EU-a kao i protiv Britanije, Francuske, Njemačke i Španjolske, njegovo priopćenje objavljeno u petak otvara vrata za pregovore kako bi se okončao taj spor, rekao je jedan europski izvor.

Iz Boeinga nisu odmah komentirali, a dostupan za komentare izvan radnog vremena nije bio ni američki trgovinski predstavnik. Jedan američki izvor, pak, kazao je da su svi Airbusovi ustupci dobrodošli, ali da će ih trebati detaljno proučiti, prenosi Hina.

Kopirati
Drag cursor here to close