Nakon četvrt stoljeća

Air Serbia poletjela za New York

Gospodarstvo / Flash | 23. 06. 2016. u 06:56 Z.D.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Avion Airbus A330, pod oznakom linije YU 500, poletio je jutros, u 8:08 s beogradske zračne luke 'Nikola Tesla', čime je i službeno otvorena izravna linija Beograd-New York poslije gotovo četvrt stoljeća. Na ovoj liniji 'Air Serbia' će prometovati pet puta tjedno, javlja Tanjug.

Avionom Airbus A330, koji je dobio ime "Nikola Tesla" upravlja kapetan Davor Mišeljić, izvršni direktor za promet 'Air Serbie'.

Riječ je o prvom širokotrupnom avionu za redovni intrekontinetalni promet između Balkana i SAD, koji je sada najveći zrakoplov u floti 'Air Serbie', a koji je u Beograd stigao 11. svibnja.

Letjelica ima 254 mjesta - 236 sjedala u ekonomskoj klasi i 18 u biznis klasi, a srpski avioprijevoznik je sada jedina tvrtka koja ima takav let u okruženju.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, generalni direktor 'Air Srbije' Dane Kondić, generalni direktor 'Etihada' James Hogan i veleposlanik SAD u Beogradu Kyle Scott presjekli su danas svečano vrpcu povodom uvođenja izravnog leta iz Beograda za New York.

Pripreme za prvi izravan let trajale su godinu i pol dana, a otvaranje linije naišlo je na odličan odjek kod putnika, pošto je do sada prodano više od 15.000 karata.

Na svečanosti povodom otvaranja linije premijer, Vučić je jutros rekao da uvođenje izravnog leta iz Beograda za New York, pokazuje opredijeljenost u otvaranju Srbije prema svijetu.

On je, obraćajući se nazočnima, poslije prescanja vrpce, poželio putnicima "sretan put i svima koji idu za New York u godinama i desetljećima pred nama, uvijek ugodan let".

''Ovaj let znači novi život za nacionalnu aviokompaniju i našu zemlju, pokazuje opredijeljenost u otvaranja Srbije prema svijetu, kao i u dostizanju prijateljstva s onima s kojima to nismo mogli u posljednjih 25 godina'', naglasio je premijer podsjećajući da je ovo prvi izravan let nacionalne tvrtke Srbije za SAD u posljednjih 24 godina.

Veleposlanik SAD Kyle Scott čestitao je Srbiji na strateškoj odluci da otvori liniju ka New Yorku, ocjenjujući da će ova linija pojačati veze između dvije zemlje. On je podsjetio da je nekada JAT redovito letio za New York, Chicago i druge gradove u SAD, i da je tada letio zrakoplovima Boeing.

Istovremeno je ukazao da zrakoplov Airbus A330, kojim 'Air Serbia' leti za New York ima odličnu opremu za ugodan let. ''Siguran sam da je ova strateška odluka dobra za Srbiju i SAD, za naše odnose i turizam'', podvukao je Scott.

Generalni direktor 'Air Serbie' Dane Kondić istaknuo je, parafrazirajući rečenicu koju je američki astronaut izrekao prilikom slijetanja na Mjesec, da je ovo danas mali korak za jednog Srbina, ali veliki korak za Srbiju.

Potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica graditeljstva, prometa i infrastrukture Zorana Mihajlović predvodi izaslanstvo Srbije koja je poletjela prvim letom 'Air Serbie' za New York.

Kopirati
Drag cursor here to close