Ažuriranja

Agencija za statistiku BiH usklađuje podatke s EU standardima

Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično
Gospodarstvo / Flash | 18. 02. 2021. u 10:45 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za statistiku BiH priopćila je da će ovog mjeseca nastaviti ažurirati glavni okvir uzorka s krajnjim ciljem da se poveća obim i kvalitetu statističkih podataka u BiH i njihovo dalje usklađivanje sa standardima EU, te poziva stanovništvo na aktivnu suradnju u realizaciji važnog istraživanja.

Ažuriranje će provoditi obučeni anketari i kontrolori, koji će sa sobom imati odgovarajuće akreditacije, popisivanjem domaćinstava u odabranom uzorku popisnih krugova prema definiranoj metodologiji /uključujući upitnik/ koju su pripremile tri statističke institucije u BiH.

Upitnik sadrži pitanja o imenu i prezimenu, polu, datumu rođenja, statusu objekta prema nastanjenosti, najvišoj završenoj školi i slično.

Ažuriranje se radi kvartalno i predviđeno je u trajanju od ukupno tri godine s već definiranom strukturom i brojem popisnih krugova, piše Srna.

Novi, ažurirani okvir uzorka omogućit će kvalitetniji rad statističkim institucijama u BiH, podizanje kvaliteta statističkih podataka, te unapređenje i razvoj novih statistika, navodi se u priopćenju.

Zbog značaja ove aktivnosti, Agencija za statistiku BiH pozvala je stanovništvo na aktivnu suradnju u realizaciji ovog važnog istraživanja i garantuira da će, u skladu sa zakonima o statistici i zaštiti liosobnih podataka, odgovori na postavljena pitanja biti strogo povjerljivi, te da će se prikupljeni podaci isključivo koristiti za statističke svrhe.

Agencija napominje da će anketari primjenjivati preporučene mjere koje se odnose na obavezno nošenje zaštitnih maski, te druge mjere s ciljem zaštite njihovog i zdravlja ispitanika na terenu.

Kopirati
Drag cursor here to close