Propusti

Agencija za nadzor nad tržištem: Otkriveni bicikli bez kočnica, opasni kreveti, igračke

Gospodarstvo / Flash | 23. 01. 2016. u 09:52 A.M.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Agencija za nadzor nad tržištem BiH upozorila je na pojavu novih opasnih proizvoda, a posebno je alarmantno to što su neki od njih namijenjeni djeci, poput bicikala i kreveta.

Ništa manje nije šokantna ni činjenica da su se među spornim artiklima našli i neki električni uređaji, iz kojih vreba opasnost od strujnog udara.

''Ako ste kupili prijenosnu kvarcnu sobnu grijalicu afrodita, tip klasik 3x1.000 W, preporučuje se da je prestanete koristiti i da je vratite u trgovinu kako bi u servisu bile otklonjene neusklađenosti. Zaštitna rešetka se može potpuno skinuti bez upotrebe dodatnog alata. Otvori na grijalici su veći od dozvoljenih pa su dostupni grijači uređaja. Taj proizvod predstavlja rizik od strujnog udara i opekotina", priopćili su iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

Kada je riječ o opasnosti za djecu, pišu Nezavisne ona je, između ostalog, evidentirana i kod svijeća u konzervi, koje se proizvode u Kini. Te svijeće predstavljaju rizik od gušenja jer sadrže dijelove koji izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod.

Opasnosti za djecu

"Postoji mogućnost da ih potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju, što može prouzrokovati gušenje ili perforaciju probavnog trakta", pojašnjavaju iz Agencije za nadzor nad tržištem BiH.

I dijelovi dječjeg seta za igranje (posuđe) također predstavljaju rizik od gušenja jer izgledom podsjećaju na hranu, ali se ovim igračkama ne zaustavlja niz proizvoda koji su opasni za mališane.

Naime, dječji bicikl robi Fld14-003 airis sporan je, između ostalog, jer na njemu postoje oštre ivice na zaštitniku lanca, vijku sjedišta i osovini.

"Bicikl nema ručnu kočnicu za prednji točak niti kočnicu za zadnji točak", stoji kao jedna od zamjerki na taj bicikl.

Na tržištu je pronađen i krevet na kat koji predstavlja rizik od ozljede, jer su otvori za pristup gornjem dijelu kreveta preveliki, što može uzrokovati da dijete padne s kreveta.

Podsjetimo, ranije je ukazano i na stolicu lara, koja predstavlja ozbiljan rizik od ozljede jer ne ispunjava sigurnosne zahtjeve, koji se odnose na stabilnost, tako da ona također nije za korištenje.

Marko Maksimović, tajnik Udruženja za zaštitu potrošača "Zvono" Bijeljina, napominje da to što su se ovakvi proizvodi našli na tržištu pokazuje da je došlo do propusta kontrola na granicama.

"Na granici bi trebalo da se provjeri je li roba koja dolazi u skladu s našim zakonima", pojasnio je Maksimović, koji ističe da građani često kupuju nekvalitetne proizvode, jer uglavnom gledaju cijenu zbog nedostatka novca.

Iz Republičke uprave za inspekcijske poslove kazali su da su republička Tržišna i Zdravstvena inspekcija u prošloj godini, u suradnji s Agencijom za nadzor nad tržištem BiH, kao i proteklih godina, realizirale projekt proaktivnog nadzora neprehrambenih potrošačkih proizvoda, kojim je obuhvaćeno 18 vrsta proizvoda.

"S tržišta je povučeno 1.069 proizvoda", navela je Dušanka Makivić, viši stručni suradnik za odnose s javnošću u Republičkoj upravi za inspekcijske poslove.

Kopirati
Drag cursor here to close