IDDEEA

Agencija koja nam čuva osobne podatke u problemima sa smještajem

Gospodarstvo / Flash | 18. 04. 2017. u 13:40 D.L.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik direktora Agencije za identifikacijske dokumente, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) Bosne i Hercegovine Radivoje Trbić potvrdio je u utorak novinarima u Sarajevu da građevinska dozvola za izgradnju objekta u kojem bi trebala biti smještena Agencija ističe 10. listopada.

''Ukoliko odmah ne bude raspisan natječaj za izgradnju objekta, koji je otvoreni postupak i dugo traje, može se dogoditi da ne izaberemo izvođača do tog roka, a onda kad istekne građevinska dozvola, mi je više nemamo, po zakonu o građenju ona se ne može produžiti'', upozorio je Trbić.

Pojasnio je da je došlo do izmjene određenih zakona koji predviđaju drugačije projektiranje, tako da bi se moralo ponovno ići u drugu proceduru dobivanja građevinske dozvole što bi trajalo najmanje godinu ili godinu i pol dana.

Objekt bi se trebao graditi na zemljištu bivše vojne neperspektivne imovine, vojarne u Trapistima, a to zemljište dodijeljeno je Vladi Republike Srpske s kojom IDDEEA ima ugovor o građenju objekta koji bi bio u vlasništvu Agencije, a zemljište u vlasništvu Vlade RS-a.

''To zemljište bi trebala urediti IDDEEA, ali zakup neće plaćati. Dakle, iznajmljivanje zemljišta je na 99 godina i objekta bez naknade'', kazao je Trbić i dodao da je projektna vrijednost objekta s opremanjem 22,5 milijuna KM.

Iznio je mišljenje i da za rješenje ovog pitanja, odnosno za trajni smještaj Agencije koja čuva sve osobne podatke građana BiH nema političke volje.

Upozorio je da uvjeti u kojima IDDEEA radi nisu adekvatni jer su u njima visokosofisticirani strojevi pomoću kojih se unose podaci, a sada ne postoje propisani uvjeti u kojima se treba vrši takva personalizacija, pogotovo za rad servera koji ne smiju stati s radom.

''Ugroženi smo u razvojnom smislu jer ne možemo planirati obnavljanje niti širenje, s druge strane mi ne znamo do kada ćemo biti u privatnom prostoru, privatnik nam može dati otkaz. Premještaj takve institucije nije lagan jer ona mora raditi 24 sata'', naglasio je Trbić.

Bez obzira na sve te probleme, Trbić je potvrdio da su podaci građana sigurni, jer serveri rade pomoću aplikacija koje su u skladu s najvišim standardima.

Kopirati
Drag cursor here to close