25%

Trgovinski rat: SAD najavio carine na škotski viski, talijanski sir i francuska vina

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.
Gospodarstvo / Flash | 03. 10. 2019. u 07:45 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa najavila je uvođenje carina od 25 posto na europske proizvode: francuska vina, talijanski sir i škotski viski - poštedjevši talijanska vina, tjesteninu i maslinovo ulje - u znak odmazde zbog nelegalnih europskih subvencija Airbusu, prenose agencije.

Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) objavio je popis sa stotinama europskih proizvoda kojima će se nametnuti nove carine nakon što je Svjetska trgovinska organizacija (WTO) presudila da SAD ima pravo uvesti carine do iznosa od 7,5 milijarda dolara kako bi nadoknadio štetu. Nove carine bi trebale stupiti na snagu 18. listopada.

Na popisu za nove carine nalazi se niz europskih proizvoda, među kojima keksi, salame, jogurt i maslac, ali u mnogim slučajevima popis se odnosi samo na proizvode iz nekih zemalja EU-a, primjerice na njemačku kavu i dijelove za kamere ili britansku vunu i pokrivače, prenosi Reuters.

Washington će također nametnuti carine od 10 posto za europske putničke zrakoplove, što bi moglo pogoditi američke tvrtke koje su ranije naručile Airbuse vrijedne milijarde dolara. Carine međutim neće biti nametnute za europske dijelove za zrakoplove koji se sastavljaju u Airbusovoj tvornici u Alabami, kao ni na europske dijelove za zrakoplove Boeing.

SAD neće nametnuti carine od 100 posto ni na jedan proizvod, premda mu odluka WTO-a to omogućuje, kako bi ostavio otvorena vrata za mogući dogovor s Europskom unijom, rekao je jedan američki dužnosnik za dpa. Kako navodi ta agencija, odluka WTO-a uključuje dosad najveći iznos koji je odobren u sklopu takozvane protumjere kako bi se razriješio neki trgovinski spor.

WTO je u srijedu presudio da SAD može nametnuti carine od 7,5 milijardi dolara jer se na toliki iznos procjenjuje šteta koju je pretrpio američki proizvođač zrakoplova Boeing zbog europskih nelegalnih subvencija suparničkom Airbusu. USTR je objavio da će se najveći dio novih carina odnositi na proizvode iz Njemačke, Velike Britanije, Francuske i Španjolske.

Predsjednik Trump je rekao da je presuda WTO-a "velika pobjeda SAD-a", preuzimajući zasluge za sebe premda je proces pred WTO-om počeo prije 15 godina.

Europska unija bi mogla također dobiti pravo da nametne carine SAD-u sljedeće godine, kad bi WTO mogao donijeti odluku da su i američke subvencije Boeingu nelegalne, u sklopu iznimno kompliciranog spora koji dva najveća svjetska proizvođača putničkih zrakoplova vode već godinama.

Kopirati
Drag cursor here to close