Prijedlog EK

Proglasiti 2021. godinom željeznice

Veliki željeznički projekti dobivaju sve veću političku podršku širom Europe.
Gospodarstvo / Flash | 09. 03. 2020. u 07:30 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Europska komisija smatra da bi željezničkom prometu trebalo dati posebnu pažnju u okviru Europskog zelenog dogovora i da bi 2021. trebala biti "Europska godina željeznice".

Oko četvrtine štetnih plinova s efektom staklene bašte dolazi iz prometa i taj udio raste. Željeznica bi trebala imati značajno mjesto na agendi za 2021. godine da bi se promovirala kao "održiv, inovativan i siguran oblik prijevoza", priopćila je EK, kada je predstavljen novi zakon EU o klimi koji predviđa nultu emisiju plinova u EU do 2050.

"Nema sumnje da željezički promet ima ogromne prednosti u većini oblasti: održivosti, sigurnosti, čak i brzini", izjavila je komesarka EU za promet Adina Valean. Proglašenje 2021. godinom željeznice dolazi u pravo vrijeme, "kada je EU potreban takav kolektivni poduhvat", rekla je Valean i dodala da je dobro povezana europska mreža "vježba političke kohezije".

Prema podacima EU, željeznica je jedini vid prijevoza koji je uspio da smanji emisiju štetnih plinova uz istovremeno očuvanje razvoja. To je rezultat povećane elektrifikacije i čistijih izvora energije. Europski zeleni dogovor predviđa da 75% teretnog prometa bude prebačeno sa kamiona i kombija na željeznicu i kopnene vode. EK za 2021. planira niz specijalnih događaja, kampanja i inicijativa kojima će promovirati putovanje vlakom.

Sljedeće godine obilježava se i više važnih godišnjica povezanih sa željeznicom. To će biti prva puna godina primjene pravila dogovorenih u okviru četvrtog željezničog paketa. Također će biti obilježena 40. godišnjica francuske brze željeznice TGV i 175 godina uspostavljanja prve željezničke veze između dvije europske prestolnice, Pariza i Brisela, piše Euractiv.

Veliki željeznički projekti dobivaju sve veću političku podršku širom Europe. Među njima je i projekat unapređenja željezničke veze između Praga i Dresdena. Time će put od Berlina do Praga biti skraćen sa četiri i pol na dva i pol sata.

Ekološka grupa T&E nije baš veliki entuzijasta povodom nove ideje, smatrajući da željezničke kompanije moraju imati mnogo bolju ponudu, kao na primjer da olakšaju rezervaciju karata. "Putovanje vlakom je jedan od najčisitijih načina da putujete. Ali nama ne treba godina željeznice, nama treba godina željezničkih putnika", ocijenila je ta grupa.

Kopirati
Drag cursor here to close