166. sjednica

Odluke i zaključci sa sjednice Vijeća ministara BiH

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, usvojilo je i Izvještaj „Pregled aktivnosti donatora 2017“.
Gospodarstvo / Flash | 12. 02. 2019. u 16:06 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, na prijedlog Ministarstva pravde, donijelo je danas Odluku o tarifi i naknadi troškova krivičnog postupka prema Zakonu o pružanju besplatne pravne pomoći.

Odlukom se uređuje tarifa po kojoj se obračunavaju troškovi i vrši naknada troškova krivičnog postupka koji pripadaju braniocu kada, na osnovu naloga Ministarstva pravde BiH, u kaznenom postupku pred Sudom BiH i prekograničnim sporovima zastupa osobu koja ostvari pravo na besplatnu pravnu pomoć u skladu sa Zakonom o pružanju besplatne pravne pomoći.

Tim ovim zakonom predviđeno da će službenici Ureda za pružanje besplatne pravne pomoći, koji je u sastavu Ministarstva pravde BiH, pružiti korisnicima sve vidove pravne pomoći propisane ovim zakonom, osim zastupanja u kaznenim postupcima.

Pripreme za Expo 2020.

Bosna i Hercegovina će sudjelovati na Svjetskoj izložbi EXPO-a 2020. Dubai i predstaviti svoje potencijale u okviru podteme „Prilika“ (Opportunity) s fokusom na obrazovanje, zapošljavanje, nove industrije i financijski kapital, o čemu će biti obaviještena direkcija EXPO-a 2020. Dubai, navodi se u Informaciji Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa.

Ova svjetska izložba bit će održana od 20. oktobra 2020. do 10. aprila 2021. godine pod temom „Povezivanje umova, stvaranje budućnosti“.

EXPO 2020. Dubai otvara potencijalne mogućnosti pristupa tržištima zemalja za ukupno 3,2 milijarde potrošača i jedan je od najvećih globalnih događaja za područje gospodarstva i kulture, a očekuje se predstavljanje oko 200 zemalja.

Digitalizacija i modernizacija javne uprave

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine većinom glasova danas je na sjednici utvrdilo Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije s oznakom „EI“, kao potvrdom određene usklađenosti s legislativom Europske unije u ovoj oblasti.

Uz približavanje standardima koji važe u Europskoj uniji, ovim prijedlogom zakona žele se pojednostaviti usluge građanima i poslovnoj zajednici u BiH i olakšati promet elektronskih dokumenata u javnoj upravi.

Uspostavljanjem e-Servisa ostvarit će se bolja komunikacija poslovnih subjekata, državne uprave i građana, uz smanjenje troškova poslovanja. To će doprinijeti uštedama, smanjenju sive ekonomije i korupcije. Istovremeno, omogućit će se građanima, poslovnim i drugim subjektima da svoje obaveze ili zahtjeve prema upravi obavljaju na što efikasniji način, uz minimalne troškove i broj fizičkih kontakata s organima uprave, i to putem više različitih elektronski baziranih kanala za isporuku servisa.

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog zakona Parlamentarnoj skupštini BiH u proceduru usvajanja,

Pripreme za naredni summit zemalja Zapadnog Balkana

Vijeće ministara BiH formiralo je Koordinacijski odbor sastavljen od predstavnika ministarstava i nadležnih institucija BiH u cilju koordinacije aktivnosti u vezi s pripremom Bosne i Hercegovine za sljedeći Summit zemalja Zapadnog Balkana, u okviru Berlinskog procesa, koji će biti održan ove godine u Poljskoj.

Usvojen izvještaj: pregled aktivnosti donatora 2017.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva financija i trezora BiH, usvojilo je Izvještaj „Pregled aktivnosti donatora 2017“.

Članice Foruma za koordinaciju donatora (DCF) u BiH alocirale su ukupno 421,68 milijuna eura službene razvojne pomoći (ODA) u 2017. godini, od čega su 190,73 milijuna eura grantovi, a 230,94 milijuna eura krediti, što je za 183,92 milijuna eura ili 30,4% manje u usporedbi s 2016. godinom.

Ukupno isplaćena sredstva ODA-e u 2017. godini iznose 424,36 milijuna eura, od čega je 184,87 milijuna grantova, a 239,49 milijuna zajmova, što, također, predstavlja pad ukupno isplaćenih sredstava u odnosu na prethodni period.

Najveći kreditori su bili EBRD, Njemačka i Svjetska banka, dok su EU, SAD/USAID, Njemačka, Švicarska i Švedska/SIDA osigurale najviše grant sredstava.

Najveći udio međunarodne razvojne pomoći u 2017. godini izdvojen je u sektore Transport 21%, Energija 21% i u sektor Konkurentnost i inovacije l4%.

Kompletan izvještaj će biti dostupan na stranici Ministarstva financija i trezora www.mft.gov.ba i Foruma za koordinaciju donatora www.donormapping.ba, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Kopirati
Drag cursor here to close