Kajmansko otočje

Novi porezni rajevi na crnoj listi EU

Crna lista EU za porezne rajeve napravljena je 2017. godine.
Gospodarstvo / Flash | 20. 02. 2020. u 07:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Britanska prekomorska teritorija Kajmansko otočje dodato je na crnu listu Europske unije za porezne rajeve, zajedno sa državama Panama, Palau i Sejšeli. Ministri financija zemalja EU odlučili su da Kajmansko otočje stave na listu, samo dva tjedna poslije Brexita, jer u toj zemlji nisu primjenjivane preporučene mjere u oblasti investicija.

Četiri zemlje pridružile su se grupi 'nekooperativnih jurisdikcija za porezne svrhe', kao posljedica 'neispunjavanja svojih obaveza', izjavio je potpredsjednik Europske komisije za ekonomiju Valdis Dombrovskis.

Na popisu su i Fiji, Oman, Samoa, Trinidad i Tobago, Vanuatu i američke teritorije Djevičansko otočje, Samoa i Guam. Turska je za sada ostala izvan liste, a članice EU očekuju da Ankara ostvari opipljiv napredak u razmjeni informacija sa EU do kraja godine, navodi se u dokumentu koji su usvojili ministri, prenosi Euractiv.

Crna lista EU za porezne rajeve napravljena je 2017. godine. EU provjerava porezne sisteme u 95 zemalja širom svijeta u borbi protiv poreznih zloupotreba. Dombrovskis je izjavio da svih 27 članica EU ispunjavaju kriterije screening procesa i da ih zakonodavstvo EU obavezuje da idu 'i dalje od onoga što propisuju međunarodni standardi' kada je u pitanju porezna uprava.

"Ne tražimo od stranih zemalja da rade bilo šta više od onoga što rade države EU u poštovanju međunarodnih standarda u dobroj poreznoj upravi", rekao je Dombrovskis. Odluku da na listu uključe poznate porezne rajeve kao što su Kajmansko otočje ili Panama pozdravili su europski parlamentarci i civilno drštvo, ali upozoravaju da to nije dovoljno.

"Crna lista je korak naprijed u borbi protiv utaje poreza", izjavio je zastupnik Sven Giegold iz grupe Zeleni, ali je dodao da europskim vladama nedostaje hrabrost da kao porezne rajeve označe SAD i Tursku.

Kopirati
Drag cursor here to close