Percepcija je nešto drugo

Novalićev napredak: Bolji prihodi, raste plaća, kupujemo više auta, trošimo više goriva

''Ako bismo mjerili naš život, on se morao za trećinu popraviti u zadnjih pet-šest godina i to jest tako, mi to vidimo''.
Gospodarstvo / Flash | 01. 09. 2021. u 16:10 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:Fena / Novalić prilikom posjeta gradilištu ceste Stolac – Neum

Federalni premijer Fadil Novalić osvrnuo se na ekonomsku situaciju u Federaciji BiH, istaknuvši kako su ekonomski pokazatelji u 2021. iznimno dobri.

''Kad su u pitanju ekonomski pokazatelji koje mi šaljemo u Eurostat, a to su indeks potrošačkih cijena i GDP, GDP raste izuzetno dobro. Ove godine će to biti 4 do 4,5 posto zahvaljujući infrastrukturnim radovima i izvozu. Mi to osjetimo i na prihodima, nama su prihodi u sedam mjeseci 2021. bolji nego 2019. godine koja je bila najbolja poslijeratna godina'', izjavio je Novalić prilikom posjeta gradilištu ceste Stolac – Neum.

Ustvrdio je kako rastu i prosječne plaće.

''Neki kažu da je to zbog otpuštenih radnika s najnižim plaćama, međutim ne radi se o tome. Imamo samo sedam tisuća manje zaposlenih zbog korone, a 7.000 na pola milijuna ne može utjecati na visinu plaće. Očito je tržište rada postalo drukčije, napetije, nema radne snage i zato poslodavci moraju platiti više radnike'', kazao je Novalić.

Po njegovim riječima, u vrijeme prvog mandata aktualne Vlade FBiH GDP je porastao za pet milijardi maraka, dok je u vrijeme prethodne vlade taj rast iznosio jednu milijardu.

''Ako bismo mjerili naš život, on se morao za trećinu popraviti u zadnjih pet-šest godina i to jest tako, mi to vidimo. 60 posto se više kupuje automobila nego 2014. godine, 60 posto se troši više goriva, troši se tri milijarde više u maloprodaji. Za 27 posto je porasla maloprodaja, a u maloprodaji kupujemo mi, a ne stranci'', izjavio je federalni premijer.

Dodao je kako se Vlada može osloniti samo na makroekonomske pokazatelje, a "percepcije je nešto drugo, percepciju možete medijima ili politikom odvesti na jednu ili drugu stranu".

Kopirati
Drag cursor here to close