Projekt Meridijan

Kina i Europa se povezuju autocestom

Sanakoev navodi da su šanse za potencijalnu zaradu Rusije i ostalih zemalja kroz koje će prolaziti ova autocesta velike, te da će priliv novca biti veliki samim postojanjem ove ceste.
Gospodarstvo / Flash | 11. 07. 2019. u 18:13 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Rusije odobrila je projekat 'Meridijan', prvu javno-privatnu autocestu, koja će biti najkraći put za prijevoz robe između Kine i Europe. Autocesta 'Meridijan' će biti dugačak skoro 2.000 kilometara, imat će četiri trake i ići će od Bjelorusije do Kine, prolazeći kroz osam regija Rusije i Kazahstan.

Cijena putovanja za prijevoznike iz zemalja koje nisu dio Euroazijske ekonomske unije iznosit će 70 centi po kilometru, a prva vozila proći će ovom cestom 2024. godine. Premijer Rusije Dmitrij Medvedev odobrio je izgradnju autoceste, a prema pisanju ruskih medija, ovaj projekat značajno će utjecati na razvoj i modernizaciju ruske infrastrukture.

Glavni povod za izgradnju ove ceste jeste to što zapadne zemlje, među kojima prednjači Amerika, konstantno uspostavljaju nove blokade i time otežavaju transport i trgovinu kineskim kompanijama. Kinezi danas aktivno pronalaze nove rute, pomorske i kopnene, kako bi zaobišli ove prepreke i povećali transport svoje robe, prenosi B92.

Prema riječima rukovoditelja rusko-kineskog analitičkog centra Sergeya Sanakoeva, u svijetu su već prisutne forme javno-privatnog partnerstva, a kineske kompanije već uveliko rade na izgradnji autocesta u skladu sa koncesijskim uvjetima — i u Africi i u Latinskoj Americi, pa i u Europi — i ne postoji nijedan razlog da takav mehanizam realizacije investicijskih projekata ne bude primjenjen i u Rusiji.

Sanakoev navodi da su šanse za potencijalnu zaradu Rusije i ostalih zemalja kroz koje će prolaziti ova autocesta velike, te da će priliv novca biti veliki samim postojanjem ove ceste.

"Ako čak zamislimo situaciju u kojoj ruske kompanije uopće ne budu koristile tu cestu, što je praktično nemoguće, Rusija bi i u tom slučaju zarađivala, makar od naplate cestarine i tranzita. Čak i u tom scenariju nema ničeg lošeg, jer to svakako predstavlja dodatnu zaradu, pružaju se nove usluge", napominje on.

"Međutim", dodaje Sanakoev, "treba imati u vidu da je realnost drugačija, i da sve ogromne infrastrukturne projekte, kao što je izgradnja autocesta, prate i drugi projekti, poput izgradnje prateće infrastrukture. To ujedno označava i povećanje radnih mjesta, ne samo za Kinu već i za zemlje kroz koje bude prolazila ta cesta, a ujedno i dodatne prihode koji se u budžet slivaju na osnovu poreza".

Navodi primjer loše realizacije autoceste koja je povezivala Moskvu sa Kazanjom i upozorava da je potrebno utvrditi ekonomsku komponentu i dokazati da će izgradnja ove ceste isplatiti, piše B92.

"Ovdje sve mora biti do detalja proračunato, da sve strane budu apsolutno sigurne da će ova cesta biti opravdana, prije svega iz ekonomskog ugla. Ne treba se voditi mišlju da će ta autocesta sama sebe isplatiti za pet ili 15 godina, ali mora postojati računica da će biti svrsishodan i da će se dugoročno isplatiti", ističe Sanakoev.

Kopirati
Drag cursor here to close