Izgradnja

Dalipagić: Pokreće se inicijativa za prugu Čapljina-Nikšić

Dalipagić je rekao da je prioritet za BiH razvoj transportne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa
Gospodarstvo / Flash | 24. 10. 2019. u 13:43 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Zamjenik ministra komunikacija i transporta u Vijeću ministara u tehničkom mandatu Saša Dalipagić rekao je da su veliki infrastrukturni projekti koje provodi resorno ministarstvo izgradnja međudržavnih mostova sa Hrvatskom na rijeci Savi kod Svilaja i Gradiške, te autoceste/brze ceste Sarajevo-Beograd-Sarajevo.

Dalipagić je rekao da je među tim projektima izgradnja Jadransko-jonske autoceste na dijelu kroz BiH, priopćeno je resornog ministarstva.

Na otvaranju Desetog kongresa o transportnoj infrastrukturi i transportu u Sarajevu, koji organizira Udruženje konsultanata inženjera BiH, on je naveo da je izgradnja Koridora "5 c" prioritetna aktivnost u infrastrukturi koja se u BiH trenutno provodi s ciljem povezivanja sa zemljama regije.

"Sa Hrvatskom smo dogovorili i otpočinjanje aktivnosti za uvrštavanje brze ceste Mostar-Široki Brijeg-Grude sa vezom za Split na sveobuhvatnu mrežu europskih koridora, dok se sa predstavnicima Crne Gore trenutno radi na Sporazumu za izgradnju međudržavnog mosta na dionici Hum-Šćepan Polje i pokretanju inicijative za izgradnju pruge Nikšić-Čapljina, na Jadransko-jonskom koridoru", istaknuo je Dalipagić.

Dalipagić je rekao da je prioritet za BiH razvoj transportne infrastrukture, cestovnog, željezničkog, vodnog i zračnog prometa, a od posebne važnosti je i prometno povezivanje sa zemljama u okruženju, navedeno je u priopćenju iz Ureda za informiranje tog ministarstva.

"BiH je, usvajanjem Okvirne politike transporta, Okvirne strategije transporta i Zakona o akcizama, te potpisivanjem Sporazuma o ulasku u Transportnu zajednicu EU i zemalja jugoistočne Europe, dobila mogućnost da iz europskih fondova povuče oko milijardu i 200 milijuna eura za infrastrukturne projekte, što grant sredstava, što sredstava povoljnih kredita", pojasnio je Dalipagić.

Kopirati
Drag cursor here to close