Oštećenja

Brčko: Hitno obustavljanje prometa teških vozila preko mosta na Savi

"Most je pušten u promet 1894. godine, urađen je za vrijeme Austrougarske, dva puta je rušen tijekom Drugog svjetskog rata, zatim 1992. i 1995. godine, do 2000. godine prijevoz je bio organiziran vojnim mostovima
Gospodarstvo / Flash | 24. 01. 2019. u 17:24 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Vlada Brčko distrikta danas je donijela zaključak o obustavljanju prometa teških vozila preko mosta na Savi, granični prijelaz Brčko-Gunja, nakon što je iznesena stručna analiza Instituta 'Ipsa' iz Sarajeva o stanju i nosivosti mosta. Usvojeni zaključak stupa danas na snagu.

Šef Odjeljenja Vlade distrikta za javne poslove Sabrija Jašarević rekao je da je u izvještaju instituta 'Ipsa' navedeno da je neophodno hitno obustaviti promet za teška vozila zbog oštećenosti mosta. On je rekao da je rješavanje ovog problema na BiH i Hrvatskoj.

"Vijeće ministara će provesti svoju nadležnost u suradnji sa Vladom Hrvatske. Kako će oni postupati, postoje protokoli. Postoji formirana komisija koja se bavi mostovima na rijeci Savi između BiH i Hrvatske, čiji je član ministar komunikacija i transporta u Vijeću ministara, a i Brčko distrikt ima svog člana", rekao je Jašarević.

On je naveo da je most, od kada je izgrađen, podnio previše tereta.

"Most je pušten u promet 1894. godine, urađen je za vrijeme Austrougarske, dva puta je rušen tijekom Drugog svjetskog rata, zatim 1992. i 1995. godine, do 2000. godine prijevoz je bio organiziran vojnim mostovima, a te godine urađena je rekonstrukcija i pušten je u promet", rekao je Jašarević.

Vlada distrikta zadužila je Odjeljenje za javne poslove, Inspektorat, policiju Brčko distrikta i Javno poduzeće 'Putevi' Brčko da poduzmu hitne mjere u vezi sa odvijanjem prometa na cestovnim komunikacijama do graničnog prijelaza na Savskom mostu i od graničnog prijelaza u skladu sa nalozima iz elaborata o stanju mosta, objavila je Srna.

Na izvanrednoj sjednici Vlade naglašeno je da informaciju Odjeljenja za javne poslove sa elaboratom Instituta 'Ipsa' treba dostaviti predsjedavajućem Vijeća ministara, Ministarstvu sigurnosti i Ministarstvu komunikacija i transporta, te zatražiti hitno ograničavanje javnog prometa na graničnom prijelazu Brčko-Gunja.

U zaključku je navedeno da će Vlada Brčko distrikta formirati interresornu komisiju koja će u roku od 10 dana predložiti alternativno rješenje za odvijanje teretnog prometa između Gunje u Hrvatskoj i Brčkog, kao i prijedlog za dugoročno ili trajno rješavanje problema graničnog prijelaza u Brčkom.

U komisiji će biti predstavnici Odjeljenja za javne poslove, Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko-pravne poslove, Odjeljenja za gospodarski razvoj, sport i kulturu, Direkcija za financije Brčko distrikta i Inspektorata.

Kopirati
Drag cursor here to close