Sankcije

Ažurirana 'crna lista' SAD-a

Sjedinjene Američke Države stavile su na "crnu listu'' 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Xinjiang s većinskim muslimanskim stanovništvom.
Gospodarstvo / Flash | 08. 10. 2019. u 09:41 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Sjedinjene Američke Države stavile su na "crnu listu'' 28 kineskih državnih i privatnih organizacija i kompanija zbog njihove navodne povezanosti s nasiljem nad etničkim Ujgurima u kineskoj provinciji Xinjiang s većinskim muslimanskim stanovništvom.

One su sada na takozvanoj "entitetskoj listi" koja im zabranjuje kupovinu proizvoda od američkih kompanija bez odobrenja Washingtona, prenosi BBC

Među zabranjenima su i vladine agencije, i tehnološke kompanije specijalizirane za opremu za nadzor.

To nije prvi put da Washington uvodi trgovinske zabrane kineskim kompanijama, a najpoznatiji je slučaj telekomunikacijskog giganta Huaweija, koji je na listi zbog sigurnosnih pitanja.

Kao razlog za uvođenje zabrane navodi se da su te organizacije "umiješane u kršenja ljudskih prava i zloupotrebe".

Humanitarne organizacije za zaštitu ljudskih prava smatraju da Peking progoni većinom muslimanske Ujgure u takozvanim "kampovima za preodgoj", dok Kina navodi da je riječ o "borbi protiv ekstremizma".

Na listi je oko 19 vladinih agencija, među kojima je i Biro za javnu sigurnost provincije.

Kompanije Hikvision, Dahua Technology i Megvii Technology su među osam komercijalnih grupa na američkoj listi, a sve se specijalizirale za tehnologiju prepoznavanja lica. Hikvision je jedan od najvećih proizvođača opreme za nadzor na svijetu.

Grupe za ljudska prava i UN kažu da je Kina okružila i zatvorila više od milijun Ujgura i pripadnika drugih nacionalnih manjina u logore, gdje su primorani odreći se islama, govoriti samo na mandarinskom kineskom i uče se poslušnosti komunističkoj vladi.

Kina to demantira i kaže da ti ljudi pohađaju "centre za stručno osposobljavanje" kako bi mogli naći posao i pomažu im integrirajti se u kinesko društvo, a sve u ime sprječavanja terorizma.

Ovaj potez SAD-a bez sumnje će naštetiti kineskim tehnološkim ambicijama, barem u kratkom roku.

Ciljane kompanije su među najvećim u Kini u oblasti tehnološke inteligencije - industrija na kojoj Kina gleda svoju budućnost.

Ali komponente koje koriste kineske kompanije trenutno proizvode samo američke firme Intel, Movidius i Nvidia.

Međutim, sve češće koraci SAD-a u ograničavanju američke tehnologije dostupne kineskim kompanijama potiču China Inc da ubrza svoju želju za samodostatnošću, zaključuje BBC.

Kopirati
Drag cursor here to close