Snimke

Vrhovi Anda bez snijega

Gospodarstvo / Ekologija | 06. 08. 2021. u 11:50 Bljesak.info/Hina

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Planinski lanac Anda, koji mami skijaše u Južnu Ameriku, ove godine bilježi povijesno niske snježne oborine, javlja u petak Reuters i podsjeća da u toj zemlji već jedno desetljeće vlada velika suša koju znanstvenici dovode u vezu s globalnim zatopljenjem.

Vrhovi mnogih veličanstvenih planina između Ekvadora i Argentine ove su godine prekriveni tek krpicama snijega ili uopće nisu pod snježnim pokrivačem, otkrivajući tako svoju golet isušene smeđe zemlje.

Foto: EU / 

Zbog male količine oborina i povlačenja ledenjaka diljem tog područja, mjesta čija opskrba vodom ovisi o planinama najvjerojatnije će se suočiti s nestašicom, rekao je Ricardo Villalba, vodeći istraživač na argentinskom Insitutu za snijeg, ledenjake i studije o okolišu (IANIGLA).

"Ovdje svjedočimo procesu dugotrajnog smanjenja oborina, odnosno mega suši", rekao je Villalba.

"Kada pogledate razine oborina za cijele Kordiljere, one vam pokazuju da snijeg uopće nije padao ili je padao vrlo malo", dodao je.

U južnoj hemisferi sada traje zima, kada bi snježne oborine trebale biti obilate. Skijališta su otvorena, ali uglavnom prekrivena umjetnim snijegom.

Satelitske snimke iz srpnja 2020. i ove godine jasno pokazuju smanjenje snježnog pokrivača, što se odražava i na razinu vode u rijekama.

Andski ledenjaci, koji su između 2000-2010 ostali iste veličine ili su se čak i povećali, sada se ubrzano i dramatično povlače, ističe Villalba.

To se, rekao je, nažalost događa sa svim ledenjacima Kordiljere i usko je povezano s globalnim zatopljenjem koji pogađa cijeli planet.

 

 

Kopirati
Drag cursor here to close