U manje od mjesec dana

Volonteri očistili riječne obale Drine, Neretve, Usore, Rzava i Željeznice

Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale
Gospodarstvo / Ekologija | 26. 10. 2020. u 11:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Za manje od mjesec dana, pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale Drine, Neretve, Usore, Rzava i Željeznice od smeća na šest lokacija, a u okviru akcije je prikupljeno više kilograma plastike i drugog otpada.

Akciju čišćenja inicirali su pripadnici ekološko-humanitarne udruge Gotuša u sklopu projekta "Općine bez brana: Povećanje učešća građana Bosne i Hercegovine u procesu donošenja odluka vezanih za životnu sredinu" koji implementiraju projektni partneri Centar za životnu sredinu, Koalicija za zaštitu rijeka BiH i češka nevladina organizacija Arnika.

  / Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale

Serija čišćenja rijeka započela je s nekoliko događaja 27. rujna 2020. godine, kada je obilježen Svjetski dan rijeka. Neformalna grupa “Valter brani Usoru” iz Tešnja čišćenje je simbolično provela na tri mjesta rijeke Usore na kojima je, prema prostornom planu, planirana izgradnja malih hidroelektrana, dok su pripadnici udruženja “Eko Put” iz Bijeljine isti dan čistili rijeku Drinu.

“Najveća količina smeća je bila na području Jelaha, ali moramo reći da ga je bilo manje oko rijeke Usore nego u posljednjih nekoliko godina, što je pohvalno. Usprkos tome, volonteri su prikupili više od 10 velikih vreća različitog otpada”, rekao je Robert Oroz iz ekološko- humanitarne udruge Gotuša.

Ostale lokacije na kojima su čišćene rijeke i riječne obale su Konjic, gdje su pripadnici udruženja “Pusti me da tečem - Neretvica” očistili obale rijeke Neretve, uglavnom iznad kupališta “Lukšijski most”, i Višegrad, gdje su obale Rzava čistili članovi udruženja Eko centar.

  / Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale

“U Višegradu je, osim “redovnog smeća” koje su ljudi ostavili u prirodi, poput plastičnih boca i slično, grupa od 15 volontera iz Eko-centra pronašla i gomilu starih guma u slivu rijeke Rzav”, istaknuo je Oroz.

Posljednje čišćenje rijeka je organizirano 11. listopada u Fojnici, kada se čistila rijeka Željeznica.

''Među volonterima bilo je i djece koja brinu o stanju i čistoći naših rijeka i bili su uzbuđeni što mogu pomoći, a to je uvijek lijepo za vidjeti", zaključuje Oroz.

Svi sudionici ove akcije čišćenja apeliraju na građane i građanke da više brinu o otpadu i čistoći rijeka, koje su naše najveće prirodno bogatstvo.

  / Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale

Vlastimil Karlik iz češke nevladine organizacije Arnika, koja zajedno s lokalnim organizacijama implementira pomenuti projekta, napominje da rijeke Bosne i Hercegovine
pripadaju posljednjim prirodnim vodotocima u Europi, ali da njihovo zagađenje rijeka predstavlja problem.

"Primijetili smo da su prevencija, prikupljanje i reciklaža loše organizirani u većini općina, a bacanje smeća je uobičajeno. Kao rezultat toga, ogromna količina smeća završava u vodotocima. Volonterski događaji kao što je skupljanje otpada pokazuju da svaki građanin može svojim doprinosom zaštiti životnu sredinu”, kazao je Karlik.

  / Pripadnici pet građanskih inicijativa iz Bosne i Hercegovine očistili su rijeke i riječne obale
Kopirati
Drag cursor here to close