Livno

Vlada HBŽ: 386.704 KM projektima za zaštitu okoliša

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se uplaćuju kao naknada od pravnih i fizičkih osoba zagađivača i korisnika okoliša pri registraciji motornih vozila.
Gospodarstvo / Ekologija | 28. 10. 2021. u 14:01 Fena

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Vlada HBŽ / 386.704 KM projektima za zaštitu okoliša

Ministar graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša Hercegbosanske županije (HBŽ) Hikmet Hodžić potpisao je u četvrtak ugovore s devet korisnika namjenskih sredstava za deset projekata koji su ispunili uvjete i kriterije javnog poziva iz naknada za zaštitu okoliša za 2021. godinu, u iznosu od 386.704 maraka.

Riječ je o namjenskim sredstvima koja se uplaćuju kao naknada od pravnih i fizičkih osoba zagađivača i korisnika okoliša pri registraciji motornih vozila, a koja Ministarstvo graditeljstva, obnove, prostornog uređenja i zaštite okoliša HBŽ-a kroz javni poziv svake godine usmjerava na aktualne probleme zaštite okoliša na području ove županije, priopćeno je iz Vlade HBŽ-a.

Ova sredstva prikupljaju se u Fondu za zaštitu okoliša FBiH i zatim raspoređuju između Federacije i županija u odnosu: Federacija BiH 30 posto - županija 70 posto.

Zakonom o fondu za zaštitu okoliša FBiH regulirano je da se sredstva prikupljena iz ovih prihoda moraju vratiti u financiranje zaštite okoliša, a ove godine usmjerena su na sufinanciranje i implementaciju projekata i programa upravljanja otpadom i sufinanciranje izrade projektne i studijske dokumentacije za sanaciju i zatvaranje postojećih općinskih deponija komunalnog otpada.

Sredstva su temeljem javnog poziva, a u skladu s Pravilnikom o utvrđivanju uvjeta za provođenje javnog poziva, odlučivanju o izboru korisnika, raspodjeli sredstava i praćenja namjenskog korištenja sredstava iz Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, te Odluke o usvajanju Programa raspodjele sredstava iz namjenskih sredstava Fonda za zaštitu okoliša raspodijeljena na devet korisnika i deset projekata koji su ispunili tražene uvjete.

Sklopljenim ugovorima utvrđen je iznos odobrenih sredstava, uvjeti i način korištenja dodijeljenih sredstava, vremenski rok za realizaciju projekata/programa, način plaćanja i kontrole namjenskog korištenja dodijeljenih sredstava, te ostala međusobna prava i obveze, stoji u priopćenju.

Kopirati
Drag cursor here to close