Svijet za nas

Veliki bi zeleniji svijet

Kompanije tvrde da mnoge među njima već poduzimaju korake kako bi njihovo poslovanje bilo 'zelenije' a vlade moraju kreirati mjere koje će im omogućiti da naprave još više.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 09. 2020. u 08:22 Bljesak.info
Kopirati

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Skupina velikih svjetskih kompanija pozvala je u ponedjeljak vlade širom svijeta da hitno usvoje mjere kako bi se zaustavilo ubrzano uništavanje prirode i klimatske promjene i time odrede okvir i za njihovo 'zelenije' poslovanje, piše Hina.

Više od 560 kompanija, uključujući Walmart, Citigroup, Microsoft, Ikeu, Unilever i AXA-u, potpisalo je priopćenje u kojem se traže konkretne mjere u sljedećih deset godina.

Njihovi prihodi zajedno premašuju 4.000 milijardi dolara, navodi Reuters.

Kompanije u priopćenju tvrde da mnoge među njima već poduzimaju korake kako bi njihovo poslovanje bilo 'zelenije' a vlade moraju kreirati mjere koje će im omogućiti da naprave još više.

"Zdrava društva, otporna gospodarstva i uspješne kompanije temelje se na prirodi. Vlade ne smiju oklijevati ni trenutka, moraju odmah usvojiti mjere kako bi se u ovom desetljeću promijenio trend uništavanja prirode."

"Štitimo zajedno, obnavljajmo i održivo koristimo naše prirodne resurse", poručuju.

Apel je upućen uoči samita Ujedinjenih naroda o bioraznolikosti na kojem bi se 30. rujna u New Yorku trebao pripremiti teren za novi globalni pakt za zaštitu prirode od prijetnji poput strašnih požara u Amazoniji i Kaliforniji..

Objavu je pripremila koalicija Business for Nature, istaknuvši da je prvi puta tako velik broj kompanija zajednički istaknuo ključnu ulogu zdravog ekosustava za zdravlje i dobrobit ljudi.

"Mnoge kompanije obećaju i poduzimju konkretne mjere, ali da bismo svi dobro živjeli u ograničenim okvirima koje postavlja naš planet, ne smijemo odgađati, moramo odmah intenzivirati i ubrzati naša nastojanja", kazala je izvršna direktorca koalicije Eva Zabey.

Međunarodni panel znanstvenika IPBES objavio je prošle godine da istrebljenje prijeti čak milijun vrsta.

Svijet je prema World Wildlife Fundu u proteklih 50 godina ostao bez dvije trećine životinja, sisavaca, ptica, riba, vodozemaca i gmazova.

Kopirati
Drag cursor here to close