Eko-Kop

Urađena analiza vode jezera na Kopu

U detaljnoj analizi koju potpisuje tvrtka Zagreb Inspekt, a na inicijativu Ekološke udruge EKO KOP, uzorak je uzet s dubine od 5 metara dok je uzorak vode uzet s 15 metara.
Gospodarstvo / Ekologija | 30. 07. 2021. u 13:38 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Analiza vode na lokalitetu jezera na Kopu pokazala je kako su na osnovu rezultata fizikalno-kemijskih analiza predmetnih površinskih voda svi ispitani parametri su u granicama dopuštenih vrijednosti propisanih Uredbom o opasnim i štetnim tvarima u vodama i Uredbom o klasifikaciji voda i obalnog mora te zadovoljavaju kriterije za površinske vode.

Naime, u detaljnoj analizi koju potpisuje tvrtka Zagreb Inspekt, a na inicijativu Ekološke udruge EKO KOP, uzorak je uzet s dubine od 5 metara dok je uzorak vode uzet s 15 metara.

Za uzorak U-23-VI/21 analiza na živu (Hg) shodno Uredbi o opasnim i štetnim tvarima u vodama (SI. Novine F BiH 43/07) i Uredbi o klasifikaciji voda i obalnog mora (SI. list SR BiH br. 19/80) sadržaj žive zadovoljava kriterije za III i IV klasu površinskih voda, dok svi ostali parametri za uzorak U-23-VI/21 i U-24-VI/21 zadovoljavaju kriterije za I i II klasu površinskih vode."

Pošto su ovo preliminarni uzorci jer su uzeti samo s jednog mjesta na jezeru, u dogledno vrijeme bi se morala izvršiti detaljna analiza ne samo vode u jezeru, nego i kvaliteta zraka i tla.

''Ovaj opsežni dio posla bi trebala preuzeti gradska uprava grada Mostara, a mi kao žitelji tri mjesne zajednice oko kopa ćemo dati punu potporu u nastojanjima da se ovaj dio grada rekultivira u prostor ugodan za življenje'', navode iz ove Udruge.

 

Kopirati
Drag cursor here to close