Pogledajte gore

Ubojica u Mostaru!

Dok su građanima puni prsti lajkova za drvorede a odgovornima sreće jer je napokon došlo Gradsko vijeće bez kojeg se nije moglo ništa – osim izdavati dozvole – gusjenice su ovladale mostarskim drvoredima.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 02. 2021. u 09:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Nakon što je okončano oplakivanje jednog izbrisanog drvoreda u Mostaru i nakon što je najavljeno još jedno brisanje mostarskog hlada, vrijeme je da upozorimo na tiho umiranje mostarskih stabala i ubojicu stabala na kojeg malo tko obraća pozornost.

Naime, upozoravali smo još u veljači 2016. godine kako su četinari na brdima oko Mostara na udaru pošasti borovog prelca ili borovog četnjaka – štetočine koja u fazi gusjenice doslovno jede borove.

Pisali smo kako je tada uništeno i do 80 posto nasada bijelog bora.

''To je kataklizma, a nitko ništa ne poduzima'', pisali smo tada.

Bljesak.info

Četiri godine kasnije, dogodilo se ono na što se upozoravalo, štetočina ne spustila u grad koji je tada službeno zabilježio kako je evidentirana 21 lokacija na kojoj su uočena gnijezda četnjaka.

''Gdje god u gradu imamo Crni bor konstatirali smo postojanje zaperaka, jajnih gnijezda koje se kasnije razviju u gusjenice i hrane se mladim vrhovima i narušavaju folijarnu masu stabla. Od težine napada, može doći i do sušenja stabla'', rekao je u veljači 2020. godine za Bljesak.info Bojan Spasojević magistar poljoprivrede pejzažne arhitekture.

Godinu dana kasnije, dok su građanima puni prsti lajkova za drvorede a odgovornima sreće jer je napokon došlo Gradsko vijeće bez kojeg se nije moglo ništa – osim izdavati dozvole – gusjenice su ovladale mostarskim drvoredima.

Iz Grada nam je rečeno kako građani prijavljuju ovu pojavu i da će se pristupiti uklanjanju gnijezda. No, kako i kada, nitko ne zna.

Bljesak.info

Upozoravali samo kako je kako je na djelu oko Žovnice, Brkanovom brdu i dijelu prema Podveležju stanje s gusjenicima i gnijezdima apokaliptično. A uskoro ćemo, ako se ne poduzme nešto, tako pisati i o samim drvoredima u Mostaru.

Iz Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru ranije su nam rekli kako ako ''uslijedi jaki napad borovog četnjaka, može doći do golobrsta i potpunog propadanja stabla''.

''Životi stabala ne mogu se brzo prilagoditi novim klimatskim promjenama kojima smo svjedoci. Čim se naruši odnos oborina i temperatura dolazi do stvaranja nepovoljnih stanišnih uvjeta mnogih biljnih, posebice šumskih vrsta. Ako uz to nastupe i povoljniji uvjeti za razvoj štetnika (u prvom redu više temperature koje mogu utjecati na godišnji broj generacija) stvara se kompleks nepovoljnih čimbenika koji utječu na fiziološko i zdravstveno stanje stabala. Rezultat promjena je da gotovo nema šumske vrste koju nije zadesila neka bolest ili neki štetnik ne prijeti njegovoj opstojnosti. Nadalje, pojedine šumske vrste već su nestale s ovih terena npr. brijest koji je bio lakmus papir da se nešto događa u prirodi'', govori za Bljesak.info Ana Crnogorac , Viša stručna suradnica za zaštitu bilja Federalnog agromediteranskog zavoda.

Bljesak.info

Na upit koje mjere poduzeti i može li se uopće spriječiti širenje ove vrste gusjenice iz Zavoda ističu kako 'pokretačka snaga leži u podizanju svijest ljudi koliko je veliko bogatstvo zdravog zelenila za naš grad'.

Svi oni koji uoče gnijezda gusjenica pozvani su da lokaciju jave na broj 036 505 511.

Kopirati
Drag cursor here to close