Zaštita okoliša

U Mostaru traje akcija reciklaže starog tekstila

Akciji u kojoj građani doniraju tekstil, pridružile su se i ostale udruge osoba s invaliditetom na području Mostara i okolice.
Gospodarstvo / Ekologija | 23. 05. 2021. u 10:11 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Recikliram danas, mislim za sutra'' naziv je akcije koja se provodi u Centru za djecu i omladinu s posebnim potrebama Los Rosales u Mostaru. Riječ je o projektu prikupljanja, sortiranja, a potom i reciklaže starog tekstila u svrhu proizvodnje industrijske pamučne krpe.

Akciji u kojoj građani doniraju tekstil, pridružile su se i ostale udruge osoba s invaliditetom na području Mostara i okolice.

Nove i kreativne ideje mijenjaju svijet i čuvaju naš planet. Dokaz je rad Centra Los Rosales u Mostaru, koji je u suradnji s domaćom tvrtkom za proizvodnju pamučnih i industrijskih krpa pokrenuo akciju prikupljanja starog tekstila.

''Treba da mijenjamo svijest, jer smo mi svakako ustanova koja svakodnevno radi na tome i zagovara da mijenjamo svijest ljudi općenito", ističe ravnateljica centra Los Rosales, Mirna Mezit.

Ideja o recikliranju javila se uvozom prve industrijske krpe u BiH, a potencijala za domaću proizvodnju ima.

"Samo ga treba skupiti, a optimalno ga je skupljati preko udruga. Dobijemo situaciju win-win. Dobro udruzi, dobro nama. Nama treba tekstila i bolje ga skupiti tu nego uvoziti izvana i od toga tekstila mi zasad proizvodimo samo pamučnu industrijsku krpu", navodi vlasnik tekstilne tvrtke u Čitluku Andrija Vučić, piše Federalna.ba.

"Pričamo stalno o našem Uborku, da trebamo da čuvamo, štitimo itd. Ali opet nekako svi uzmemo vrećicu i bacimo na kontejner i to završava ili na zelenim površinama ili u prirodi. Kada su čuli za ovu ideju onda su svi ostali oduševljeni", ističe ravnateljica Mezit.

Oko 50% tekstila koji završi na otpadu, pogodno je za recikliranje, a oko 20% recikliranog tekstila može se upotrijebiti za izradu nove tkanine.

"Prošle godine 170 tona smo proizveli i prodali, a ove godine u prva četiri mjeseca već je 90 tona proizvedeno i prodano", navodi Vučić.

Samo u prva dva mjeseca ove akcije provedene u nekoliko udruga prikupljeno je oko osam tona tekstila koji čeka reciklažu. Odbačena odjeća opterećuje okoliš, pa u njenom zbrinjavanju, poručuju, treba postupati razumno.

Kopirati
Drag cursor here to close