Kod Trogira

U Jadranu pronađena meduza dosad neviđenih razmjera

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 10. 2021. u 11:53 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Znanstvenici splitskog Instituta za oceanografiju i ribarstvo prilikom istraživanja naselja posidonije 9. listopada uočili su meduzu do sada neviđenih razmjera.

S obzirom na to da meduze u prosjeku narastu do 20 cm dužine i do 6 cm promjera klobuka, ovaj je primjerak iznenadio i stručnjake, koji su na Facebook stranici instituta objavili fotografije ove izrazito velike meduze.

"U Marinskom zaljevu prilikom istraživanja naselja posidonije susreli smo meduzu iz roda Chrysaora. Međutim, ovako veliki primjerak nikad nismo vidjeli", naveli su.

Chrysaora hysoscella, poznata kao kompas meduza, vrsta je koja živi u obalnim vodama Atlantskog oceana i Sredozemnog mora.

Pojavljuje se i u blizini obala Velike Britanije, Irske i Turske. Iako je razmjerno rijetka vrsta i najčešće se približava obali u rano ljeto, posljednih godina sve je češći stanovnik Jadrana.

Ova vrsta meduze obitava pod površinom na dubinama 0-10 m, gdje lebdi i povremeno pliva. Karakterizira je žuto-smeđi klobuk, koji podsjeća na kompas, a može narasti do 30 centimetara u promjeru, lovke do jedan metar dužine.

Ima 24 lovke koje su podijeljenje u tri grupe po osam.

Kopirati
Drag cursor here to close