WWF Adria i UNEP

Sve generacije u BiH imaju jedno zajedničko bogatstvo

WWF Adria i UNEP u kampanji za promociju i očuvanje zaštićenih područja
Gospodarstvo / Ekologija | 06. 08. 2021. u 12:00 Bljesak.info
Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Svjetska organizacija za zaštitu prirode – WWF Adria i Program Ujedinjenih nacija za zaštitu životne sredine UNEP BiH započeli su kampanju za promociju prirodnih vrijednosti Bosne i Hercegovine, uz poruku ''Zaštićena i očuvana priroda – bogatstvo svih generacija''.

Posljedice neodgovornog odnosa čovjeka

Jedna od aktivnosti kampanje, ujedno i najznačajnija, je promotivni i edukativni video koji prikazuje putovanje oca i sina kroz nekoliko zaštićenih područja u Bosni i Hercegovini, tokom kojeg se upoznaju s raznolikošću prirode koju čuvaju zaštićena područja. Njihov put obogaćen je i susretima s različitim sugovornicima, od kojih svako na svoj način brine o prirodnim vrijednostima – od čuvara prirode koji svakodnevno čuvaju velika, često nepristupačna prostranstva i biljni i životinjski svijet u njima, turističkih vodiča i edukatora, do lokalnog stanovništva koje čuva tradiciju i promovira održivo korištenje prirodnih resursa.

Osim ljepote očuvane prirode koja je prisutna u gotovo svakom kadru, video prikazuje i posljedice neodgovornog odnosa čovjeka prema prirodi, ukazujući na odgovornost svakog od nas da sačuvamo nemjerljivo bogatstvo u našem okruženju.

Posjet prirodnim ljepotama

Na svom jedinstvenom putovanju, akteri filma posjetili su Park prirode ''Blidinje'', Zaštićeni krajolik ''Vjetrenica'', Prašumu ''Perućicu'', Spomenik prirode ''Boračko jezero'' i Nacionalni park ''Sutjeska''.

Kampanja će biti realizirana na službenim kanalima WWF Adrije i UNEP-a BiH, sa željom da se ukaže na značaj zaštićenih područja za očuvanje bioraznolikosti, ali i na potencijal koji pružaju za socio-ekonomski razvoj zajednica. Svjedoci smo da se njihova primarna uloga često zanemaruje, dok prednost preuzimaju neodržive aktivnosti poput sječe šuma, masovne izgradnje i masovnog turizma. Kroz regionalni projekt „Zaštićena područja za prirodu i ljude“, WWF zagovara efikasna i financijski održiva zaštićena područja, podržana kroz angažiranje lokalne zajednice i organizacija civilnog društva.

 

Kopirati
Drag cursor here to close