Stižu strojevi

Nove blokade: Neretvicu ćemo braniti pod cijenu života i do posljednjeg čovjeka

Borba stanovnika za spas rijeke Neretvice traje već duži period, a glavni moto njihove inicijative je "Pusti me da tečem".
Gospodarstvo / Ekologija | 04. 06. 2021. u 11:00 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stanovnici sela oko rijeke Neretvice u konjičkoj općini planiraju blokadu kako bi spriječili izgradnju mini hidrocentrale na spomenutoj rijeci. 

"U predstojećim tjednima očekujemo i novi dolazak strojeva, pa su u tijeku pripreme za blokadu i fizičko zaustavljanje istih", rekli su stanovnici Neretvice za Bljesak.info. Kažu kako će Neretvicu braniti pod cijenu života i do posljednjeg čovjeka.

Borba stanovnika za spas rijeke Neretvice traje već duži period, a glavni moto njihove inicijative je "Pusti me da tečem". Prošle godine u lipnju stanovnici sela na Neretvici su blokadama jasno dali do znanja da se ne slažu s izgradnjom mHe.

Mladi i stari imaju isti cilj

U obranu rijeke Neretvice uključeni su svi stanovnici od onih najmlađih do najstarijih. Dok stariji grade kupališta i šadrvane, mladi su priredbom pokazali da žele zaštititi svoju rijeku.

Šezdesetak učenika OŠ Parsovići pjesmom, crtežima, recitacijama i različitim performansima na kupalištu Buk poslali su iskrenu dječju poruku nadležnim institucijama kako bi spasili svoju rijeku.

Uređenje kupališta i šadrvana provodi se u sklopu akcije "15 kupališta umjesto 15 mHE". Kada je u pitanju izgradnja šadrvana dva su u potpunosti završena, a dva su u fazi izgradnje. Za ovu sezonu planiraju izgraditi još jedan šadrvan. Njih grade vlastitim rukama i donacijama, a planiraju provesti i akcije čišćenja divljih deponija.

Postavljanje putokaza

"Uskoro ćemo izvršiti postavljanje znakova/putokaza do izvora Neretvice i organizirati akciju čišćenja dvije "deponije" u blizini sela Jasenik", najavljuju stanovnici Neretvice.

Foto: Facebook / Izgradnja šardrvana

Neretvica izvire pod Vitreušom i teče prema istoku, zatim blago skreće prema jugu, gdje prima Otunski potok i Prolaz, a zatim skreće prema zapadu. Nakon što napravi okuku kod ušća Prolaza, Neretvica prima Obaščicu s jugoistoka, a sa sjevera Malu Neretvicu i Zagrejčicu, zatim kod Salakovića skreće prema jugu, gdje protječe kroz Gornji i Donji Čažanj. Tu prima pritoku Govornik.

Foto: Facebook / Neretvica

Potom protječe pored sela Lukšije, Parsovići, Donji Prijeslop, Podhum, Gostovići te ulazi u Buturović Polje, gdje se ulijeva u Jablaničko jezero. Rijeka Neretvica je stanište bjelonogog raka, koji bi devastacijom riječnog toka izgubio svoje stanište. 

Kopirati
Drag cursor here to close