Stabla i radovi...

Bagerom po korijenu: Prvi vjetar rušit će stabla u Mostaru

Još jedno stablo našlo se na putu radova u Mostaru.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 07. 2021. u 14:17 Bljesak.info | A.Z.

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Još stabala moglo bi nastradati zbog radova u Mostaru, ovaj put zbog uništavanja korijena.

U subotu ujutro radnici su nastavili radove na rekonstrukciji Avenije, gdje je bagerom doslovno izudaran korijen platana, kojeg su radnici prije toga rezali pilama, svjedočio je naš reporter s terena.

Na fotografijama se vide radovi oko korijenja, koje bi trebalo biti umotano, a zemlja bi se trebala sklanjati manualno, odnosno ručno kako ne bi došlo do oštećenja korijena.

Inače, ovo je kako smo uspjeli provjeriti na specijaliziranim portalima nosivo korijenje, koje 'nosi' cijelo stablo.

Ovakva oštećenja mogu dovesti do rušenja stabala, jer je stablo statički ugroženo.

Kada puhne prvi jači vjetar, može se očekivati da će stabla pasti, još ako se uzme u obzir masa stabla, šteta bi mogla biti velika. A podsjetimo, ranije su padala stabla u Ulici kneza Branimira, zbog istog razloga, jer su korijenja isječena, oštećena i zatrpana.

Foto: Bljesak.info / Korijen na putu

Inače, ispred odjela za Urbanizam i građenje, trebao bi biti nadzor radova, kojeg vikendom nema.

Podsjetimo početkom srpnja nastradalo je i stablo na vrhu Avenije, u blizini radova koji se izvode na kružnom toku, križanju Ulice kralja Tomislava i Rudarske. Tada je srušen jedan id najstarijih platana u ovoj aleji posađenom za vrijeme izgradnje Avenije.

Također, pod radovima je nastradao i stari drvored iz Ulice Ante Starčevića. Žrtvovan je za izgradnju nove moderne prometnice s četiri trake, vrijednu više od pola milijuna KM. U međuvremenu, drvored je zamijenjen novim sadnicama poljskog brijesta.

 

Kopirati
Drag cursor here to close