Studija

Rekordan gubitak leda na Grenlandu

Studija pokazuje da je u 20. stoljeću bilo mnogo godina kada se na Grenlandu povećavala količina leda.
Gospodarstvo / Ekologija | 21. 08. 2020. u 08:50 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Grenland je prošle godine izgubio rekordnih 586 milijardi tona leda (532 milijardi metričkih tona) u izuzetno toploj 2019. godini, pokazuje nova studija, prenosi Beta.

Istopljena voda od leda mogla bi pokriti američku državu Kaliforniju s više od 1,25 centimetara vode, pokazuje nova studija. Usporedbe radi, Njemačka je 80 posto površine Kalifornije.

Pobijeni su svi rekordi

Poslije dvije godine u kojima je topljenje ljetnog leda bilo minimalno, prošlog ljeta pobijeni su svi rekordi s istopljenih 586 milijardi tona leda (532 milijardi metričkih tona) prema satelitskim mjerenjima objavljenima u studiji. To je više od 532 tisuće milijardi litara vode.

To je daleko više nego prosječni godišnji gubitak leda od 259 milijardi tona (235 milijardi metričkih tona) leda od 2003. godine, i lako premašuje stari rekord od 511 milijardi tona (464 milijardi metričkih tona) zabilježen 2012, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications Earth and Environment.

Studija pokazuje da je u 20. stoljeću bilo mnogo godina kada se na Grenlandu povećavala količina leda.

"Ne samo da se topi ledeni pokrivač Grenlanda već se topi sve bržim i bržim tempom", rekao je glavni autor studije Ingo Sasgen, geo-znanstvenik u Institutu Alfred Wegener u Njemačkoj.

Raste razina mora

''Prošle godine je otopljeni led sa Grenlanda dodao 1,5 milimetara povećanju razine mora globalno. To zvuči kao jako malo ali u svijetu ovih mjerenja to je ogromno'', rekao je koautor studije Alex Gardner, znanstvenik za led u NASA-i.

''Kada se doda višak vode od topljenja s drugih ledenih pokrivača i glečera, uz ocean koji se širi dok se zagrijava, to znači da polako raste razina mora, plavljenje obale i drugi problemi'', rekao je on.

Opći podaci o topljenju leda na Grenlandu datiraju od 1948. godine ali znanstvenici od 2003. imaju precizne podatke o tome koliko se leda otopi jer NASA-ini sateliti mjere gravitaciju ledenih površina.

''To je isto kao da se led stavi na vagu i mjeri kako voda otiče'', rekao je Gardner.

Iako je topljenje leda prošle godine bilo tako ogromno, dvije godine prije toga bilo je samo prosječno sa 108 milijardi tona (98 milijardi metričkih tona).

Grenlandsko blokiranje

''To pokazuje da postoji i drugi faktor nazvan grenlandsko blokiranje, koje ili potiče ili smanjuje topljenje vezano za klimu'', rekao je Gardner.

Ljeti obično ima dva faktora koji utječu na vrijeme na Grenlandu, rekao je Gardner. Prošle godine grenlandsko blokiranje - visoki pritisak iznad Kanade koji mijenja sjeverno strujanje zraka - izazvao je da topao južni zrak dođe iz SAD i Kanade i prođe do Grenlanda, izazivajući više topljenja.

''U 2017. i 2018. bez grenlandskog blokiranja hladniji arktički zrak je išao s otvorenog oceana na Grenland, zbog čega je ljeto bilo manje vruće'', rekao je on.

''Ove godine ljetno topljenje leda na Grenlandu također nije bilo tako jako, bliže normalnom'', rekla je Ruth Mottram, znanstvenica za led u Danskom meteorološkom institutu, koja nije sudjelovala u Sasgenovom istraživanju.

Mottram i još nekoliko naučnika rekli su da Sasgenove kalkulacije imaju smisla. Ona je u svojoj studiji objavljenoj ovog mjeseca pronašla slične rezultate i izračunala da su se priobalne regije Grenlanda zagrijali u prosjeku tri stupnja ljeti od 1991. godine.

"Činjenica da je 2019. godine postavljen povijesni rekord je vrlo zabrinjavajuće", rekao je znanstvenik David Holland s New York sveučilišta.

Kopirati
Drag cursor here to close