Najviši vodopad u BiH

Probudio se najveći vodopad u Bosni i Hercegovini

Movran je vodopad kojeg ne možete vidjeti uvijek, nego samo u danima kada su obilne padavine i velika topljenja snijega.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 12. 2020. u 13:28 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Najviši vodopad u BiH se 'vratio' na planinu Čvrsnicu nadomak Mostara.

Nekih tridesetak kilometara sjeverno od Mostara, u mjestu Drežnica, kiša je oživjela veliku atrakciju koja je malo poznata ljudima iz Hercegovine - Veliki Movran. 

Movran je vodopad, koji nije stalnog karaktera, a visok je 584 metra i moguće ga je vidjeti samo nakon obilnih kiša.

Njegova polazna točka nalazi se na 1383 metra, a završna na 799 metara.  Drugi pak govore da je vodopad visok 395 metara, ali sve ovisi od načina računanja i kategorije u koju se ova prirodna atrakcija svrstava.

Veliki Movran je zapravo ogroman sifon u kojem se voda skuplja cijele godine, da bi onda za vrijeme najvećih kiša, kada se planinski procijep potpuno ispuni, Movran eksplodirao i spustio se niz kamenite litice. Zbog vakuuma i zakona fizike, kada jednom poteče, tekao bi sve dok se sifon u potpunosti ne bi ispraznio. Ponekad bi se Movran pojavio samo jednom u cijeloj sezoni, nakon velikih kiša i trajao bi svega nekoliko sati.

Video: Bosna i Hercegovina - Vodopad Veliki Movran (Bosnia & Herzegovina - Waterfall Veliki Movran)

Lokaciju Velikog Movrana nije teško naći, ali je puno veći rizik da ga nećete zateći. 

Movran se pojavljuje izuzetno rijetko, pa je tako izuzetno važno dobro isplanirati lov na njega. Vodopad se pojavi jednom ili dva puta godišnje i može se vidjeti samo nekoliko sati. Naš fotograf uspio je svojim objektivom uhvatiti Movrana, pa uživajte u fotografijama.

Kopirati
Drag cursor here to close