Preliminarni nalazi

Oglasila se inspekcija o Neretvi

Slike zamućene i smeđe Neretve prije dva dana preplavile su društvene mreže, inspekcija je odmah izašla na teren, a parametri su u granicama maksimalnog ekološkog potencijala.
Gospodarstvo / Ekologija | 11. 09. 2020. u 13:16 A.Z. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Preliminarni nalazi ukazuju da je zamućenje zaista nastalo od taloga iz akumulacije HE Mostar, rečeno je za Bljesak.info iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Djelatnici Agencije su odmah po saznanju za pojavu izašli na teren i utvrdili da je vidljivo zamućenje rijeke Neretve u dužini od cca 5-6 km, koje je krenulo nizvodno od brane HE Mostar.

''Prema informaciji Elektroprivrede HZHB koja je objavljena u medijima, uslijed redovnih radova na HE Mostar, odnosno ispuštanja vode iz akumulacije putem temeljnog ispusta na HE Mostar, najvjerojatnije je došlo do pokretanja taloga iz akumulacije. Uzeti su uzorci vode na 4 mjesta (Raštani, Carinski most, Stari most, Most Hasana Brkića), kako bi se utvrdio sastav vode. Preliminarni rezultati su zaprimljeni tijekom jučerašnjeg dana i u skladu s prirodom pojave povećana je suspendirana tvar na stanicama na kojima je u trenutku uzorkovanja zamućenje bilo najvidljivije (Carinski most, Stari most, Most Hasana Brkića)'', rečeno nam je iz Odjela zaštite voda.

Od ostalih parametara, kako navode, primjetne su malo povećane vrijednosti amonijačnog dušika, ukupnog fosfora i ortofosfata od uobičajenih vrijednosti, ali i dalje u granicama maksimalnog ekološkog potencijala.

''Parametri kisika su također u granicama maksimalnog ekološkog potencijala i sličnog reda veličina kao i dosadašnje. Na stanici u Raštanima je u trenutku uzorkovanja već došlo do prirodnog bistrenja vode te su i rezultati slični onima prije pojave. Preliminarni nalazi ukazuju da je zamućenje zaista nastalo od taloga iz akumulacije HE Mostar. Očekujemo rezultate ostalih parametara kao i rezultate ponovljenih uzoraka 10.10.2020'', rekli su nam iz Odjela zaštite voda.

Agencija je organizirala i praćenje vala, te je utvrđeno da se, uslijed manje brzine kretanja, nizvodnih razblaženja i prirodnog taloženja, zamućenje u znatnoj mjeri umanjilo u nizvodnom toku, te da već u jutarnjim satima nije bilo primjetno.

''Kontaktirana su nadležna tijela u Republici Hrvatskoj o uočenoj pojavi i informirana o poduzetim radnjama i zaključcima nakon provjere stanja. Vodna inspekcija Federalne uprave za inspekcijske poslove provodi inspekcijski nadzor u skladu sa svojim zaduženjima i ovlaštenjima'', rečeno nam je iz Odjela zaštite voda Agencije za vodno područje Jadranskog mora Mostar.

Podsjetimo, iz JP HZHB su nam ranije rekli kako je voda zamućena radi planiranog ispusta HE Mostar.

''Zbog planiranog ispusta došlo je do kratkotrajnog zamućenja Neretve i nema apsolutno nikav negativan učinak na okoliš'', kazala je Marija Buntić, glasnogovornica Elektoprivrede HZ Herceg Bosne.

Ispust je, objasnila je, redovit i održava se svake godine. Ponovila je kako nema neželjeni utjecaj na okoliš jer je riječ o mulju koji se inače nalazi u rijeci.

Buntić je tvrdila i kako promjena boje rijeke nema veze sa vršenjem radova na HE Mostar.

Kopirati
Drag cursor here to close