Blago koje imamo

Prašuma Janj kod Šipova čeka glas UNESCO-a

Strogi prirodni rezervat Prašuma Janj nominiran je za upis na Listu svjetske baštine u okviru serijske nominacije "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe".
Gospodarstvo / Ekologija | 31. 10. 2020. u 12:08 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Ukoliko se utvrdi da Strogi prirodni rezervat Prašuma Janj ispunjava sve zahtjeve postavljene od Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu - UNESCO, bit će upisan kao prvo prirodno dobro u Republici Srpskoj i BiH na Listu svjetske baštine'', rekla je Srni ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srpske Srebrenka Golić.

Golić je istaknula da se odluka Komiteta UNESCO-a očekuje u lipnju ili srpnju 2021. godine.

Video: Prasuma janj

Navela je kako su predstavnici Međunarodne unije za zaštitu prirode obišli ovaj rezervat, s ciljem tehničke evaluacije ovog lokaliteta, kao i da su se sastali s predstavnicima resornog ministarstva, Šumskog gazdinstva "Gorica", Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-povijesnog i prirodnog nasljeđa, predstavnicima općine Šipovo, Lovačkog udruženja "Tetrijeb" i Ornitološkog društva "Naše ptice".

Video: Prašuma Janj

"Svrha sastanka bila je uključivanje svih zainteresiranih strana u proces nominacije, predočavanje dokaza o točnosti upisanih podataka u nominacijski dokument, te objašnjenje funkcioniranja sustava zaštite prirode u Republici Srpskoj. Ovo je bio veoma važan sastanak, s ciljem sagledavanja svih bitnih elemenata za prihvaćanje nominacije", istaknula je Golić.

Strogi prirodni rezervat Prašuma Janj nominiran je za upis na Listu svjetske baštine u okviru serijske nominacije "Iskonske bukove šume Karpata i drugih regija Europe".

Površina rezervata je 295 hektara i nalazi se na teritoriji općine Šipovo, a njime upravlja poduzeće "Šume Republike Srpske", odnosno Šumsko gazdinstvo "Gorica" iz Šipova.

Kopirati
Drag cursor here to close