Nestanak šume

Pored vatre, vatrogasci se u HNŽ-u bore i s nedostatkom protupožarnih puteva

Jedan od većih problema na koje nailaze vatrogasci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pored miniranog terena, jesu i nepristupačni i neredovito održavani protupožarni putevi.
Gospodarstvo / Ekologija | 14. 07. 2021. u 13:17 M.G. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Često se događa da na terenu prilikom gašenja požara naiđemo na zakrčene šumske puteve i tada, u cijeloj toj strci oko požara, prisiljeni smo zvati odgovorne da angažiraju mašine i očiste put kako bismo mogli doći bliže do požarišta'', govori za Bljesak.info Nedim Makan, stručni suradnik za vatrogastvo i protupožarnu zaštitu i šef vatrogasne jedinice Općine Konjic.

Da u tim trenucima ne izađu strojevi i ne očiste put, objašnjava, požar bi zahvatio veću površinu i gasio bi se danima.

Foto:Bljesak.info / HNŽ zadnjih godina ljeti broji sve više požara

Jedan od većih problema na koje nailaze vatrogasci u Hercegovačko-neretvanskoj županiji, pored miniranog terena, jesu i nepristupačni i neredovito održavani protupožarni putevi, kojih ionako nema dovoljno.

Blokada šumskih puteva

Hercegovačko neretvanska županija zadnjih godina ljeti broji sve više požara, pri njihovu gašenju angažiraju se helikopteri Oružanih snaga BiH, nerijetko se za njihovo gašenje traži i međunarodna pomoć.  

Vatrogasna jedinica Općine Konjic prošle godine imala je 337 intervencija, od toga 126 zbog šumskih požara. Na području ove općine, najveći broj požara uzrokovan je ljudskim faktorom i uglavnom su izazvani nepažnjom.

Foto:Avaz.ba / 126 šumskih požara zahvatilo je općinu Konjic prošle godine

Nepristupačnost terenu, loši makadamski i pristupni putevi, nedovoljan broj i loše održavani protupožarni putevi, minirani teren, uski seoski putevi kao i velika površina općine Konjic problemi su s kojima se susreću pripadnici Vatrogasne jedinice općine Konjic, a što se, objašnjavaju za Bljesak.info iz Službe  za civilnu zaštitu i vatrogastvo ove općine, odražava na pravovremenost izlaska na teren.

''Veliki problem pristupu gašenja šumskih požara predstavlja blokada šumskih puteva, u svrhu nelegalan sječe, i izvlačenja šumskog bogatstva, od strane Uprave za šumarstvo HNK, što sprječava prolazak vatrogasnih vozila u svrhu gašenja šumskih požara'', istaknuli su.

Posljednjih godina na području općine Konjic, uz pomoć Županijske uprave civilne zaštite kao i Šumarstva ''Prenj'' izgrađen je određeni broj protupožarnih puteva, ali on još uvije nije dovoljan da bi se moglo adekvatno odgovoriti na pojavu šumski požara.

Situacija s protupožarnim putevima nije bolja ni u drugim općinama i gradovima HNŽ-a - strmi makadamski putevi su loše ili gotovo nikako održavani.

Foto:Bljesak.info / Pri gašenju požara angažiraju se helikopteri Oružanih snaga BiH

U Mostaru se možda nešto radilo

Petar Jurić, zapovjednik mostarske Profesionalne vatrogasne postrojbe nije ni upoznat s informacijom postoje li uopće protupožarni putevi na području grada Mostara, niti tko je zadužen za njihovo održavanje .

''Ne vjerujem da imamo išta protupožarnih puteva napravljenih na našem području. Možda se nešto prošle godine radilo na području od Rujišta prema Prenju, ali nisam siguran'', kazao je Jurić za Bljesak.info.

Objašnjava protupožarni putevi su iznimno važni, a ukoliko i postoje njihov broj je zanemarivo mali, i u jako lošem su stanju.

Podsjetimo, prošle godine požar je zahvatio područje između Zijemalja i Rujišta, a vatra se bila spustila i do Hotela Snježna kuća, kao i do obližnjih vikendica. Gasio se tjedan dana, a tri dana u gašenju je sudjelovao i helikopter Oružanih snaga BiH. Vatra je tada uništila velike površine munike i endemskog zimzelenog drveća.

Foto:Bljesak.info / Vatra je uništila velike površine munike i endemskog zimzelenog drveća na Rujištu

Na istom lokalitetu je i 2017. godine također izbio požar velikih razmjera, koji je zahvatio velik dio šume.

U svrhu boljeg odgovora na suzbijanje i gašenje šumskih požara potrebna je izgradnja većeg broja protupožarnih puteva i njihovo održavanje. Isto tako, na području HNŽ-a ne postoje ni promatračnice za rano otkrivanje požara, kao ni bunari gdje bi vatrogasci punili vatrogasna vozila vodom prilikom gašenja požara.

Neki su svjesni problema

I dok se Hercegovačko-neretvanska županija svako ljeto sve teže bori s požarima, u drugim županija svjesni štete koju vatra nanosi šumi, poduzimaju konkretne korake u njihovom suzbijanju. S tim ciljem Hercegbosanska županija prije četiri godine, putem projekta koji se financira iz fondova EU, izgradila je 9,5 km protupožarnih putova, 2 protupožarne osmatračnice te rekonstruirala 2 bunara u planinama koji će se koristiti kao spremnik vode u slučaju požara.

Prilika koja leži u fondovima koje nudi Europska unija, zbog nepostojanja županijskog zakona o šumama Hercegovačko neretvanskoj županiji nije moguća.

''Ako vi nemate zakona o šumama, vi nemate zakonske osnove da se bilo što radi, ni da se prave planovi, ni da se definiraju mjere zaštite i borbe protiv požara, kao ni bilo kojeg drugog projekta, bez obzira koliko on dobar bio za zajednicu'' kazao za Bljesak.info Nesib Mutapčija, direktor Uprave za šumarstvo u HNŽ-u.

Foto: Bljesak.info / Borba s vatrom

Gledat ćemo isti film

Važnost protupožarnih putova ogleda se u tom što se njihovom izgradnjom u slučaju šumskih požara omogućio pristup u dotad nepristupačno šumsko područje. Izgradnja hidrantske mreže van gradskih zona i vodozhvata na obližnjim rijekama i potocima, kao i mapiranja istih značajno bi pridonijelo bržem lokaliziranju i gašenju šumskih požara.  

Dolaskom ljeta, rastom temperatura i smanjenjem količine oborina stvaraju se preduvjeti za opasnosti od šumskih požara. S obzirom da je ova županija u veliko zaostatku po patnju prevencije nastanka požara, čini nam se da ćemo, kao i svake godine, gledati isti film: nepovratno nestajanje šumskog bogatstva pod vatrenom stihijom.  

Kopirati
Drag cursor here to close