Radionica u Ljubuškom

Potrebna zaštita ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata

Radionica je održana u sklopu projekta: "Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina.
Gospodarstvo / Ekologija | 19. 01. 2021. u 08:56 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto:PR / Radionica u Ljubuškom

Treća po redu radionica za članove ribarskih društava, lokalne NVO-e i javna poduzeća koja djeluju na području sliva Neretve održana je u Ljubuškom u Motelu ''Most''.

Radionica je održana u sklopu projekta: "Poboljšana zaštita i održivo upravljanje riječnim ekosustavima u delti Neretve, Trebižat i Mostarsko Blato, Bosna i Hercegovina", kojeg provodi Regionalni Resursni Centar/ReReC, a financira Cticical Ecosystem Partnership Fund /CEPF.

Cilj radionice su podizanje i jačanje kapaciteta ribarskog društva i ribočuvarske službe kako bi se poboljšao njihov rad, stvorili preduvjeti za učinkovitu zaštitu i kontrolu krivolova na području ribolovnih zona u slivu Neretve i Trebižata.

Sudionici radionice upoznati su o glavnim aktivnostima projekta te načinu i modelima zaštite riječnih ekosustva i globalno ugroženih vrsta na području delte Neretve, Trebižata i Mostarskog blata. Naglašena je potreba za većim angažmanom javnosti i ključnih dionika u prostoru za učinkovitu zaštitu globalno ugroženih vrsta riba: mekousne pastrmke, podustve, plotice, svala, imotske gaovice, prikanaca i dr. ugroženih vrsta koji nastanjuju vode Neretve, Tihaljina - Mlade - Trebižata, Vrljike, Lištice u Mostarskom blatu.

Istaknuta je potreba većeg angažiranja ključnih dionika na ovom problemu kroz zajedničko djelovanje i prekograničnu suradnju koja bi bila usmjerena na zaštitu i održivom upravljanju vodnim resursima koji bi vodio integralom upravljanju slivom području Neretve i Trebižata.

Stručni predavač i predstavnici Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša ŽZH - gosp. Zdenko Mandić ukazali su na obveze iz Zakona o slatkovodnom ribarstvu te Ribarske osnove. Još jednom je ukazano na potrebu žurnog reguliranja prava korištenje ribljeg fonda  na području ŽZH kako bi ribarska društva bila u mogućnosti provoditi  zakonom propisane mjere i obveze. Svako odugovlačenje potpisivanje Ugovora o korištenju prava na ribljim fondom može proizvesti daljnje negativne posljedice na samo za ribarska društva nego za ukupnu biološku raznolikost u riječnim ekosustavu. 

U cilju ostvarenja postavljenih ciljeva projekta vode se razgovori s gradonačelnikom Metkovića i Imotskog oko potpisivanje sporazuma o zajedničkoj suradnji u prekograničnom području delte Neretve i Imotsko Bekijskog polja.

Kopirati
Drag cursor here to close