24. svibanj - Europski dan parkova

Naši parkovi su ranjivi...

“Parkovi - sljedeća generacija”
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 05. 2021. u 14:23 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Pandemija Covid-19 postavila je pred nas brojne izazove, kojima nisu odoljeli ni parkovi i zaštićena područja. Od izostanka prihoda, poteškoća u funkcioniranju i komunikaciji, nedostatka posjetitelja do problema njihovog prevelikog broja u nekim parkovima, pandemija je još jednom pokazala koliko su zaštićena područja ranjiva. Sada se ona moraju prilagoditi novim načinima komunikacije, novoj infrastrukturi i posjetiteljima, što je istaknuto i kroz ovogodišnji slogan “Parkovi – sljedeća generacija”.

''Ova globalna kriza može poslužiti kao prilika za reformu dosadašnjeg upravljanja zaštićenim područjima koji se često zasniva na njihovoj ekonomskoj isplativosti, i okrenuti se ka kreiranju zelenih, inkluzivnih politika koje će doprinijeti izgradnji pozitivnije budućnosti za zaštićena područja i lokalne zajednice u njima. Prilika za to je i Zelena agenda za Zapadni Balkan koja je pored razvoja cirkularne ekonomije, postizanja ugljične neutralnosti i smanjenja zagađenja, fokusirana i na zaštitu biodiverziteta, što je jedna od ključnih uloga zaštićenih područja. Vlade država bi trebalo da kroz nacionalne planove i Zelenu agendu omoguće veću podršku i za zaštićena područja'', ističe Marko Pećarević, menadžer projekta “Zaštićena područja za prirodu i ljude” koji provodi WWF Adria.

I u našoj regiji parkovi su pokazali sve aspekte ranjivosti i slabosti postojećih sustava i potrebu za razvojem specifičnih znanja i sposobnosti s kojima će zaposleni moći da odgovore na brojne izazove u svakodnevnim aktivnostima. Kako bi postala otpornija na krizne situacije, u zaštićenim područjima moraju se unaprijediti znanja i sposobnosti vezane za problematiku očuvanja biodiverziteta, razvijati inovativni izvori financiranja i promovirati značaj zaštićenih područja za obrazovne aktivnosti i održivi turizam.

''Neka zaštićena područja su u prethodnom periodu bila suviše orijentirana na razvoj turizma, što je za posljedicu imalo stalni rast broja posjetitelja, posebno onih koji dolaze u jednodnevne posjete parkovima. Ti pritisci su se u konačnici negativno odrazili na zaštitu prirode. S druge strane, zaštićena područja koja ranije nisu bila fokusirana na turizam, bila su iznenada izložena većem obimu posjeta od strane domaćih turista, te su imala poteškoće u učinkovitoj kontroli posjetitelja, a ujedno nisu imale razvijene mehanizme da ostvare prihode od posjeta'', istaknula je program menadžerica Parkova Dinarida Jelena Marojević Galić.

EUROPARK federacija, mreža europskih zaštićenih područja, obilježava Europski dan parkova od 1999. godine, u znak sjećanja na proglašenje prvih nacionalnih parkova u Europi u Švedskoj. To je prilika, a posebno u periodu prilagođavanja funkcioniranja parkova i zaštićenih područja u doba pandemije, da se istakne koliko je neophodno osigurati njihovo stabilno financiranje.

Kopirati
Drag cursor here to close