Obećanje

Papa: Vatikan se obvezuje do 2050. emisiju stakleničkih plinova svesti na nulu

Vatikan je izjavio da nastavlja s planovima zamjene svih vozila na fosilna goriva električnim ili hibridnim.
Gospodarstvo / Ekologija | 12. 12. 2020. u 20:04 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Papa Franjo pozvao je u subotu zemlje svijeta da rade na postizanju nulte stope emisije stakleničkih plinova i obećao da će Vatikan, najmanja zemlja na svijetu, taj cilj postići 2050. godine.

Papa Franjo, koji zagovara zaštitu okoliša od svog izbora 2013., na UN-ovom samitu o klimi rekao je da će njegova 44 hektara velika država odraditi svoj dio u borbi protiv klimatskih promjena.

"Sadašnja pandemija i klimatske promjene, koji nisu bitne samo za okoliš, nego i etički, socijalno, gospodarski i politički, prije svega pogađaju živote najsiromašnijih i najranjivijih", rekao je u video poruci skupu na vrhu.
"Uz uvođenje nekih mjera koje se više ne mogu odgađati, potrebna je strategija za smanjenje emisija na nulu", poručio je Franjo.

Vatikan se obvezuje "smanjiti neto stopu emisija stakleničkih plinova na nulu do 2050.", pojačati napore za upravljanje okolišem, promicati racionalnu uporabu prirodnih resursa poput vode i sadnju šuma, rekao je Papa.

Vatikan je izjavio da nastavlja s planovima zamjene svih vozila na fosilna goriva električnim ili hibridnim.

Ta država je je počela postavljati solarne panele 2008. a prošle godine zabranila je jednokratne plastične vrećice. Sada reciklira 65 posto svog otpada i namjerava udio recikliranog otpada povećati na 75 posto 2023. godine.

U svom obraćanju papa Franjo je rekao da će Sveta Stolica u katoličkim školama i drugdje promicati "obrazovanje za integralnu ekologiju" kao bi potaknula razvoj i održivost te gospodarske politike koje poštuju okoliš.

Papa je 2015. napisao ključnu encikliku "Laudato Si" posvećenu potrebi zaštite prirode. U enciklici se daje podrška znanstvenim dokazima da je ljudsko djelovanje odgovorno za globalno zagrijavanje.

Također je snažno podržao Pariški sporazum kojim se želi ograničiti rast temperatura i izjavio da ga žalosti odluka predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da istupi iz njega.

Kopirati
Drag cursor here to close