Problem deponije Uborak

Hujdur nezadovoljan sjednicom: Govore nam da trpimo i žrtvujemo svoju djecu

Sjednica kaže Omer Hujdur nije ono što su očekivali, jer im govore da moraju izdržati.
Gospodarstvo / Ekologija | 10. 06. 2021. u 15:21 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

''Probleme koje prouzrokuje deponija Uborak je najdecidnije objašnjena ovom studijom prilagodbe gdje su naglasili da su sva nalazišta i ispitivanja podzemnih voda pokazala da su zagađene teškim metalima - cinkomi bakrom'', rekao je Omer Hujdur predsjednik Udruženja "Jer me se tiče", na konferenciji za medije u pauzi tematske sjednice Gradskog vijeća o problemu Deponije Uborak.

Kaže da sve analize tla u deponiji i oko deponije pokazuju zagađenost teškim metalima četiri puta više od dozvoljenog.

''Posljedica ovoga je porast broja karcinoma na području Mostara, posebno Bijelog polja što su konstatirali i doktori. Drugi problem koji smo utvrdili je da sve više djece s posebnim potrebama dolazi s područja Bijelog polja. Kontaktirali smo centar koji se brine za tu djecu i velika većina djece je s naših prostora, iako u ukupnom broju stanovnika mi sudjelujemo samo s deset posto'', kaže Hujdur.

Glavni problem je kaže, blizina naselja, ruže vjetrova, vodopropusnost tla, glavna usisna pumpa koja zagađenja usisava i gura u glavni vodovod.

''Mi i svi građani tu vodu pijemo, vodu koja je prošla ispod deponije i zagađena je teškim metalima'', kaže Hujdur.

Sjednica dodaje, nije ono što su očekivali, jer im govore da moraju izdržati.

''Mi izražavamo sedam godina ovdje i žalimo se. Deponija je 60 godina bez studije utjecaja na okoliš, govore da moramo izdržati, da moramo žrtvovati djecu da bi oni ispunili neke ciljeve i da ne bi zadužili Grad više nego je zadužen. Ovdje ispada da je cijena ljudskih života vrlo niska'', kaže Hujdur.

Guraju dodaje, plan dva koji daje mogućnost neograničenog odlaganja gdje nije definiran rok gašenja deponije.

''Svi su priznali da deponija ima štetan utjecaj, da štetno djeluje na Grad Mostar, ljudske živote ali nastoje da izguraju neograničeno odlaganje. Hoće ponovno da prevare građane Mostara'', kaže Hujdur, dodajući da su slikali ogromne hrpe smeća na starim zatvorenim deponijama, te da su sve ugroženiji jer prostora za odlaganje nema, a ne traže se rješenja.

Kopirati
Drag cursor here to close