Upozorenje

Nizozemskoj prijeti potop

Izvještaj Nizozemaca objavljen je pred konferenciju UN o klimatskim promjenama u Glasgowu u Škotskoj.
Gospodarstvo / Ekologija | 25. 10. 2021. u 15:40 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Stručnjaci za klimu s nizozemskog Meteorološkog instituta (KNMI) upozorili su danas kako bi se ta zemlja mogla suočiti s višim rastom mora nego što je to ranije predviđeno zbog prijetnje od ekstremno jakih padalina i opasnih događanja povezanih s vodom.

Stručnjaci su objavili upozorenje u svom najnovijem dokumentu objavljenom na osnovu njihovog istraživanja i izvještaja koji je u kolovozu objavio Međudržavni panel UN za klimatske promjene, prenosi Srna.

Izvještaj Nizozemaca objavljen je pred konferenciju UN o klimatskim promjenama u Glasgowu u Škotskoj.

Video: KNMI Klimaatsignaal'21

KNMI ističe da, ukoliko ne dođe do smanjenja plinova koji izazivaju učinak staklene bašte, razina mora duž obale Nizozemske mogla bi do 2110. godine porasti za 1,2 metra.

Institut je 2014. godine upozoravao na mogući rast mora za metar. Novi podaci su ažurirani i ukazuje se da, u slučaju da se nastavi s otapanjem ledenog prekrivača na Antarktiku, razina mora mogla bi narasti i do dva metra do 2100. godine.

Inače, Nizozemska se štiti od rasta razine vode s više tisuća kilometara nasipa duž svojih rijeka i obale Sjevernog mora i ima nacionalni Delta fond za investiranje više stotina milijuna eura godišnje u održavanje i poboljšanje te zaštite.

Kopirati
Drag cursor here to close