Zelene politike u BiH

''Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak''

BiH se želi baviti zelenim politikama
Gospodarstvo / Ekologija | 07. 06. 2021. u 14:19 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U Sarajevu je danas prezentiran dokument "Utvrđeni doprinos Bosne i Hercegovine (NDC) za period 2020.-2030." a koji govori o doprinosu BiH u borbi protiv klimatskih promjena. Nakon prezentacije, zastupnik SDP-a u Parlamentu Bosne i Hercegovine Saša Magazinović čestitao je Vijeću ministara BiH na usvajanju ovog dokumenta. Poručio je: Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak".

''Smatram da se radi o izuzetno važnoj temi i drago mi je da smo u uspjeli u Parlament unijeti zelene politike, temu borbe protiv klimatskih promjena, očuvanje okoliša i našeg zdravlja. Ove teme mogu biti integrativni faktor bh. društva. Ne postoji srpski, hrvatski ili bošnjački zrak; postoji čist zrak i zagađen zrak. Znam da je teško u bh. društvu staviti ove teme u prvi plan u fokus, ali morate znati da kad budemo govorili i kad ove teme budu prioritet ovog društva, onda ćemo biti mnogo sretnija zajednica. Za sve nas je korisnije, i za društvo u cjelini, da se bavimo zagađivačima naše okoline, nego što se bavimo zagađivačima naših duša. Naravno, mislim na političare'', istaknuo je Magazinović, a prenosi N1.

Zaštita zdravlja svakog čovjeka

I ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac obratio se danas javnosti te naglasio da je ovaj dokument jako važan i da ga je usvojilo Vijeće ministara.

''BiH jeste dio Pariškog sporazuma, ali i potpisnica Sofijske deklaracije. Svjesni smo 2012. godine kad je bila suša, svjesni smo i 2014. godine kada su bile poplave i s tog aspekta šaljemo jasnu poruku iz BiH da se želimo baviti zelenim politikama kako bi donosili određene mjere koje bi ublažile evidentno prisutne klimatske promjene. BiH je prva zemlja u regiji Zapadnog Balkana koja je to uradila. Obavijestili smo Tajništvo UN-a o usvojenom dokumentu'', rekao je Košarac.

Dodao je i da je zaštita životne sredine važno pitanje, kao i zaštita zdravlja svakog čovjeka također. Rekao je i da će sutra u Hrvatskoj govoriti o tome, ali da će prva tema biti Trgovska gora.

''Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održat će u utorak, 8. lipnja 2021. godine, u Zagrebu sastanak s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Republike Hrvatske Tomislavom Ćorićem. Glavna tema sutrašnjeg sastanka bit će problematika izgradnje odlagališta za radioaktivni otpad i istrošeno nuklerano gorivo na lokalitetu Trgovska gora. Na sastanku će biti razgovarano i o gospodarskoj suradnji, te drugim otvorenim pitanjima između BiH i Republike Hrvatske.

Na inicijativu ministra Košarca, sastanku će nazočiti ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić, te ministrica turizma i okoliša Federacije BiH Edita Đapo i ministar energije, rudarstva i industrije Federacije BiH Nermin Džindić. Sastanak će biti održan u sjedištu Ministarstva privrede i održivog razvoja Republike Hrvatske, s početkom u 12.00 sastanka''.

Ažuriranje ciljeva

Steliana Nedera, rezidentna predstavnica Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP), podsjetila je da sve države potpisnice, prema Pariškom sporazumu, imaju obvezu ažurirati svoje ciljeve svakih četiri do pet godina, piše Anadolija.

"Tako da je tijekom 2020. godine UNDP radio zajedno sa BiH na reviziji utvrđenih doprinosa. Drago nam je da su novi doprinosi još ambiciozniji i omogućit će nam da radimo na još ambicioznijim ciljevima kako bi se ubrzalo smanjenje stakleničkih plinova i spriječile klimatske promjene", rekla je Nedera.

Prema riječima Ingrid Macdonald, rezidentne koordinatorice UN-a u Bosni i Hercegovini, 2021. je ključna godina.

"U subotu je bio Svjetski dan zaštite okoliša i generalni stajnik UN-a Antonio Guterres nas je podsjetio da narednih deset godina predstavlja posljednju priliku da izbjegnemo klimatsku katastrofu. Opisao je 2021. kao ključnu godinu za suočavanje sa alarmantnom situacijom u vezi globalnih klimatskih promjena i također je pozvao zemlje da podnesu ambiciozne akcijske planove", kazala je Macdonald.

Podrška Velike Britanije BiH

Veleposlanik Velike Britanija u BiH Matthew Field istaknuo je također da je BiH jedna od prvih država u regiji koja je uz suradnju s Velikom Britanijom, UN-om i drugim međunarodnim partnerima dostavila svoje ambiciozne doprinose Tajništvu UN.

''Nastavljamo podržavati BiH i spremni smo podijeliti naše značajno iskustvo u ovom polju. Puno je posla pred svima nama i samo zajedničkim naporima se možemo boriti protiv ovog problema koji svima nama treba biti važan prioritet'', poručio je Field.

Kopirati
Drag cursor here to close