Kreativnost nije zakazala

Najmlađi Neumljani se uključili u zaštitu okoliša

Raznovrsnim koloritom i idejama najmlađi su pokušali dočarati svoju viziju planeta Zemlje, ističući važnost brige da se planet Zemlja, mora i oceani sačuvaju za budućnost.
Gospodarstvo / Ekologija | 08. 06. 2021. u 18:37 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Foto: Općina Neum / Kreativni radovi mladih

„Integrirano gospodarenje otpadom i sprječavanje morskog otpada na zapadnom Balkanu“ koji provodi i financira Njemačka organizacija za međunarodnu suradnju (GIZ)., a u koji su Općina Neum, Razvojna agencija „Nera“, aktivno uključene od veljače 2019. godine, nastavljen je nizom aktivnosti koje za cilj imaju promociju važnosti brige za okoliš, s posebnim naglaskom na more, te sprječavanje nastanka morskog otpada.

Premda su navedene aktivnosti prvotno zamišljene i projektom predviđene kao radionice otvorenog tipa, pandemija koronavirusa uvjetovala je određene izmjene. Navedena kampanja podizanja svijesti stoga je organizirana tako da u njoj, kroz izradu likovnih radova, aktivno sudjeluju djeca Dječjeg vrtića Neum, te učenici Osnovne škole Kardinala Stepinca u Neumu, na temu ekologije i zaštite okoliša.

Dječja kreativnost ni ovog puta nije zakazala. Raznovrsnim koloritom i idejama najmlađi su pokušali dočarati svoju viziju planeta Zemlje, ističući važnost brige da se planet Zemlja, mora i oceani sačuvaju za budućnost. Likovni radovi potom su izloženi u dva projektna panoa, kao trajni podsjetnik, navodi Općina Neum.

Foto: Općina Neum / Kreativni radovi mladih

Načelnik Općine Neum, Dragan Jurković, ističe značaj koji za Općinu Neum ima nastavak projektne suradnje s GIZ-om, te naglašava: „Osobito nam je drago da se naši najmlađi aktivno uključuju i sudjeluju na ovaj način, jer, ipak, na njima sve ostaje. Moram naglasiti kako je ovo još jedan korak Neuma ka održivosti i odgovornom postupanju prema okolišu.“

Inače, do sad je, zahvaljujući ovoj projektnoj suradnji postavljeno ukupno 15 zelenih otoka za odvojeno prikupljanje otpada i nabavljeno vozilo za odvoz komunalnog otpada kao i presa za PVC otpad, 25 metalnih kontejnera za mješoviti otpad, te 25 žutih kontejnera za PET ambalažu.

Činjenica da su svoj obol apelu za zaštitu mora, izražavajući iznimnu kreativnost, pružili i najmlađi, osobito veseli i ohrabruje, ali i obavezuje.

Kopirati
Drag cursor here to close