Mostarska Amazona

Mostar ima idealnu lokaciju za botanički vrt!

U ovom botaničkom vrtu bez ikakve sumnje mogle bi se posaditi, ili nastaviti njegovati već izrasle, brojne jedinke toploljubivih mediteranskih, ali i čak suptropskih oblika biljaka i stabala kao što su raznolike vrste palmi, eukaliptusi, pistacije...
Gospodarstvo / Ekologija | 16. 06. 2021. u 15:33 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Goran Glamuzina, poznat po svom blogu ''Megaliti Hercegovina'', objavio je na YouTube kanalu zanimljiv video iz Mostara pod nazivom ''Mostarska Amazona''.

Radi se, kako kaže, o kratkom videu šetnje kroz 'mostarsku Amazonu' koja je smještena uokolo zapuštenog Partizanskog groblja'.

''Iako satiričnog karaktera, ovaj kratki video ima namjeru da pokaže i ukaže na ogroman neiskorišteni potencijal ovog dijela strogog centra Mostara kao budućeg botaničkog vrta'', navodi Glamuzina.

Pobližim promatranjem i pregledom ove na prvi pogled 'neugledne' zarasle šume s bočnih strana Partizanskog groblja, vrlo lako se uviđa kako je se ovdje gotovo savršeno adaptirala i to s ogromnom razinom bujnosti - vazdazelena lovorolisna vegetacijska zajednica u kojoj rastu golemi zimzeleni lovori ponegdje visoki i preko 20 metara.

''Osim gustih i nabujalih stabala lovora, ovdje je, upravo u ovim zapuštenim bočnim dijelovima Partizanskog groblja, izrastao pravi mozaik raznolikih vazdazelenih biljaka, grmlja i stabala koji svojim upečatljivim zelenim koloritom te izrazitom i posve neprohodnom gustoćom, daju gotovo jednoliku sliku te ambijentalni doživljaj kao da ste posjetili pravu tropsku džunglu ili prašumu'', dodaje dalje Glamuzina.

S obzirom na očite goleme mikroklimatološke te pedološke pogodnosti vrlo brzom i uspješnom rastu raznolikih termofilnih vegetacijskih oblika, uključujući i oblike svojstvene subtropima, upravo u ovom dijelu Mostara, na vidjelo proizlazi jedan ogroman dosada totalno neiskorišteni potencijal ovog prostora - a to je transformacija i uređenje, čitavog ili barem jednog bočnog dijela, prostora Partizanskog groblja u jedan prekrasan veliki botanički vrt.

''U ovom botaničkom vrtu bez ikakve sumnje mogle bi se posaditi, ili nastaviti njegovati već izrasle, brojne jedinke toploljubivih mediteranskih, ali i čak suptropskih oblika biljaka i stabala kao što su raznolike vrste palmi, eukaliptusi, pistacije, itd.'', navodi dalje ovaj geolog.

''Ovakvo uređenje te transformacija ovog dijela Mostara, bi, uz nevelik (financijski) ulog te potrebitu samo malo veću volju gradskog poglavarstva, moglo uroditi izvrsnim plodom u opću korist ne samo čitavog grada, već i čitave zemlje, a to je jedan jedinstveni botanički vrt koji bi bio u razini brojnih popularnih botaničkih vrtova diljem Mediterana i mediteranskih gradova kao što su Barcelona, Montpellier, Bari, Atena, Sevilla, i brojni drugi'', kaže dalje Glamuzina.

''Osim ovog aspekta, potencijal uređenja sadašnjeg zapuštenog Partizanskog groblja u Botanički vrt, dobio se ne samo jedan lijepi i privlačni brend grada Mostara, već bi se stvorio i jedan novi kulturno-turistički pa i znanstveno-edukativni sadržaj kako za grad Mostar tako i za širu okolicu. A dok se ne krene u valorizaciju i iskorištavanje potencijala ovog prostora, dotle pojedini dijelovi Partizanskog groblja sa svojim 'džunglasto-amazonskim' ambijentom, mogu savršeno poslužiti kao kulise snimanja nastavka kultnog filma Predator'', zaključuje.

Kopirati
Drag cursor here to close