Milijun za BiH

Let’s Do It - širom BiH zasađeno više od 9000 sadnica

Završena 13. akcija sadnje drveća širom Bosne i Hercegovine.
Gospodarstvo / Ekologija | 24. 10. 2020. u 17:17 Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

Tim volontera Let’s Do It ,u suradnji s Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini organizirao je danas 13 akcija sadnje drveća širom Bosne i Hercegovine. Prepoznavši potrebu za kontinuiranim angažmanom lokalnih zajednica i međunarodnih partnera za očuvanjem i brizi o bh. šumama i okolišu, tijekom aktivnosti zasađeno je više od 9000 sadnica.

Nakon uspješne akcije pošumljavanja realizirane 17. listopada na lokaciji Dejčići - Bjelašnica, priča pošumljavanja proširila se na cijelu državu, pa su se tako akcije realizirale u Sarajevu, Bijeljini, Trebinju, Ljubuškom, Zenici, Tuzli, Donjem Vakufu, Goraždu, Kozarcu, Ilijašu, Bosanskoj Krupi, Fojnici i Stocu.

“Raduje nas činjenica da smo se širom Bosne i Hercegovine udružili u jednom zajedničkom cilju povećanja svijesti o važnosti šuma za naše građane. Moramo biti svjesni da su šume bogatstvo ove planete i da naš opstanak ne bi bio moguć bez njih jer nam daju ono što nam je najpotrebnije - kisik. Pored toga drveće nam predstavlja važan resurs u proizvodnji, djeluje na eroziju zemljišta i sprječava klizišta, pravi nam hlad, a mnogim životinjama dom. Drveće trebamo voljeti i kada nam se pruži prilika posaditi drvo, ako ni zbog čega drugog onda zbog one ‘malene’ stvari koja se zove preživljavanje,”, poručuju iz Let’s Do It tima.

U ovisnosti od predjela u kojem se sadilo korištene su različite vrste drveća kao što su četinari, voćkarice i ukrasno drveće. Tako se u Bosanskoj Krupi sadila lipa zbog toga što se veliki broj ljudi u okolini bavi pčelarstvom, dok se u Tuzli sadila ukrasna tuja u školskim dvorištima, a u Stocu masline, japanske jabuke, kruške, smokve i mušmule. Organizatori i volonteri pridržavali su se aktuelnih epidemioloških mjera kako bi osigurali sigurne uvjete za sve učesnike aktivnosti.

Velika je blagodat u samo jednom novom stablu, a danas je naša zemlja postala bogatija za 9350 sadnica. Tlo je još uvijek toplo pa biljke imaju dovoljno vremena formirati korijenje prije nego što nastupi prava zima, te su odlične prilike da ove sadnice već sljedeće godine postanu čvrste mladice. Aktivnosti su realizirana u suradnji s Info centrom Europske unije u Bosni i Hercegovini, u okviru Europske zelene sedmice i dugotrajnih napora Europske unije za unapređenje zaštite očuvanja okoliša.

 

Kopirati
Drag cursor here to close